Počet turistů cestujících do ciziny překročí poprvé miliardu

Turisté trhají světové rekordy – letos jich do zahraničí vycestovala více než miliarda. Oznámila to v Londýně Světová rada pro cestování a turistiku. Největšími cestovateli jsou Evropané, k dosažení rekordu však přispěli obyvatelé jiných kontinentů, hlavně Asie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejští turisté na newyorském letišti. Jejich let byl zrušen kvůli hurikánu Sandy.JPG

Jihokorejští turisté na newyorském letišti. Jejich let byl zrušen kvůli hurikánu Sandy.JPG | Zdroj: Reuters

V asijských zemích cestují častěji především díky postupnému bohatnutí rozvojových zemí, hlavně Číny. Počet čínských turistů se zvýšil z 58 milionů v roce 2010 na 72 milionů letos.

Země Blízkého východu a Latinské Ameriky, ale i část Evropy zaznamenaly naopak pokles nebo stagnaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

V jakých zemích nejčastěji cestují a které jsou nejoblíběnější destinace? Na to odpoví radaktor ČRo Jaroslav Skalický

Ze zprávy Světové rady pro cestování a turistiku vyplývá, že nejvíce zahraničních turistů tradičně přivítali v USA a Francii.

Na výrazný nárůst turistiky ale měly vliv spíš země, které ještě před deseti lety na turistických mapách světa nic neznamenaly, jako například Guatemala nebo Pobřeží slonoviny.

Pokud jde o konkrétní turistické destinace, nejoblíbenějšími byly letos Paříž, Londýn, New York, středomořské turecké letovisko Antalya a Singapur.

Ve srovnání s loňskem se počet návštěvníků mírně zvyšuje, pokračuje růst počtu turistů z Ruska, bude jich o pětinu víc než loni, ale do Česka také cestuje víc Američanů.

Naopak, skoro o pětinu se propadl počet turistů ze Španělska. Česku se ale nevyhýbá ani turistický boom Číny. Společnost Mag Consulting odhaduje, že letos k nám přijede asi 145 tisíc čínských turistů, loni jich bylo 108 tisíc.

Číňané jsou vítanými hosty, protože hodně utrácejí, to zase sleduje společnost Global Blue. Podle jejích údajů nejvíc nakupují módu a oblečení, sklo, hodinky a šperky.

Průměrná útrata na jednoho turistu je 15 tisíc korun. Američané nechají za jeden nákup v Česku v průměru 9 700 korun a Rusové 6 600 korun.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme