Pojistných podvodů v Česku přibývá, oproti loňsku jich je víc o pětinu

Pojistné podvody jsou v Česku dál na vzestupu. V meziročním srovnání zaznamenaly zhruba nárůst o 21 procent. Česká pojišťovna za devět měsíců odhalila pojistné podvody za celkem 321 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pojišťovny, loga

pojišťovny, loga | Foto: Eva Odstrčilová

Světové statistiky udávají, že mezi podvody patří zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

Důvodů, jimiž je možné vysvětlit nárůst pojistných podvodů v České republice, je podle Ludvíka Bohmana z České asociace pojišťoven několik, například vzrůstající nezaměstnanost nebo celkově špatná ekonomická situace v zemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma pojistných podvodů rozebral na Rádiu Česko Ludvík Bohman z České asociace pojišťoven

„Současně vidí (pachatelé) nekalé jednaní i u svých politických vzorů, takže to zjednodušuje rozhodnutí, zdali páchat či nepáchat jinou trestnou činnost. Na straně pojišťoven ten rostoucí trend nutí o vyšetřování pojistných podvodů stále více a více přemýšlet a jsou lepší a lepší,“ řekl Bohman Rádiu Česko.

Podle něj tak narůstá nejen počet podvodů, ale současně i míra jejich odhalování. Trendem, který k nám míří ze západní Evropy, je vzrůstající počet podvodů v pojištění odpovědnosti domácností.

„Jedno z možných vysvětlení je to, že vlastně vy doma řešíte své osobní problémy, vy doma přemýšlíte, jak se z těch problémů dostat a vy doma máte své věci, kterým umíte dlouhodobě vymyslet nejlepší příběh na to, co se stalo, že došlo údajně k nějakému odcizení nebo poškození,“ vysvětluje Bohman, proč jsou právě tyto podvody tak časté. Největším 'hitem' mezi pojistnými podvodníky je ale něj pojištění automobilů.

„Jedná se o nejrůznější příběhy typu inscenované dopravní nehody nebo vymyšlený příběh, že někdo mi vozidlo odcizil, dovoz například poškozených vozidel ze zahraničí, jejich pojištění a uplatňování odcizení jako nových drahých aut a tak dále.“

Za pojistné podvody podle Ludvíka Bohmana hrozí až 10 let vězení.

„Co je však potřeba říci, za pojistný podvod můžete být odsouzen i tehdy, když pojišťovně žádná škoda nevznikne. Když vás pojišťovna takzvaně chytí jenom v případě, že jste lhal nebo že jste například způsobil tu pojistnou událost a odhalí vás ještě předtím, než vyplatí nějaké peníze. Už to je naplnění trestného činu,“ upozornil Ludvík Bohman z České asociace pojišťoven.

Martina Mašková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme