Ropa začala opět zdražovat. I kvůli spekulacím obchodníků

Po třech týdnech, kdy ropa na světových trzích výrazně oslabovala, se teď opět její ceny vrátily nad 100 dolarů za barel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropný terminál Rás Lanúf

Ropný terminál Rás Lanúf | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Okolnosti, podle kterých se na trhu rozhodují obchodníci, se sice výrazně nezměnily, otočilo se ale uvažování obchodníků. Když se podíváme na to, co vedlo k poklesu cen ropy před třemi týdny, tak to byly hlavně obavy z toho, že nejen Evropa, ale i Asie zpomalí svůj hospodářský růst.

Že bude klesat průmyslová výroba a bude potřeba méně ropných produktů i pohonných hmot. Signály o tom, že se růst ekonomik v globálním měřítku zpomalí, přichází neustále; hlavně z Číny. Ale obchodníci najednou usoudili, že nastal čas, kdy s tím vlády jednotlivých zemí musí začít něco dělat.

Věří v to, že vlády přestanou šetřit a půjdou cestou stimulace domácí poptávky a podpory hospodářství. Navíc obchodníci očekávají, že podobné kroky udělají i centrální banky. Například včera se už nepokrytě mluvilo o tom, že Evropská centrální banka musí zcela jistě ve čtvrtek snížit základní úrokové sazby alespoň o čtvrt procenta.

Spekulují tak na rozhodnutí politiků a centrálních bank, a to nejen v Evropě, ale i v Číně. A také na to, že americká centrální banka sáhne k výraznější stimulaci ekonomiky. Kromě toho ale zdražování ropy nahrávají další, tentokrát už faktické příčiny. A sice šance, že bude
ropy na trhu méně.

Z hlediska obchodníků to není nebezpečí, ale šance. To je mimochodem faktor, který se v poslední době spíše přehlížel. Teď ale získává na důležitosti. Jde o to, že v neděli začalo platit evropské embargo na dovoz ropy z Íránu. V pondělí se pak objevila zpráva, že výbor íránského parlamentu připravuje zákon, který má zablokovat dopravu ropy Hormuzským průlivem zemím, které uplatňují sankce proti Íránu. Průlivem proudí z ropných zemí kolem Perského zálivu asi 17 milionů barelů ropy denně, což je zhruba pětina globální spotřeby.

A kromě toho už desátým dnem pokračuje stávka části zaměstnanců norských ropných plošin. A podle zdrojů z trhu se už kvůli tomu začal fakticky zpomalovat vývoz ropy z Norska.

Jitka Hanžlová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme