S výsledkem řeckých voleb problémy nezmizely, píše se v Německu

Řecké volby neskončily pohromou pro euro, píše německý týdeník Focus. Okamžik pravdy se ale podle německého tisku jen odkládá. Proevropské strany sice získaly parlamentní většinu, dluhy ale zůstávají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německé listy informují o řeckých volbách na titulních stranách

Německé listy informují o řeckých volbách na titulních stranách | Zdroj: Reuters

S výsledkem voleb řecké problémy nezmizely. Nová vláda si musí podle německého deníku Handelsblatt vyhrnout rukávy a jednat, protože času je málo.

Partneři Řecka čekají podle německého tisku z Atén jasný signál. Věřitelé už dali najevo, že jsou ochotni jednat o určitých úpravách v dohodnutých smlouvách.

Podle šéfa německé diplomacie Westerwelleho by Řecko mohlo dostat větší čas na prosazení všech požadovaných reforem. Předpokladem je ovšem stabilní a efektivní vláda.

Michl: Zásadní je konkurenceschopnost

Analytik Raiffeisen bank Aleš Michl má za to, že nedělní volby nebudou mít na situaci Řecka žádný podstatný vliv a že nijak neodvrátily hrozbu odchodu země z eurozóny.

„Podle mě největší problém Řecka je to, že když se podíváte na nizozemskou nebo německou firmu, tak ona dokáže tu jižanskou firmu trumfnout jak cenou, tak kvalitou. Prostě, že (řecké) výrobky se neuchytí na trhu, a ta země nemá z čeho vydělávat,“ konstatoval Michl v Ozvěnách dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

S analytikem Raiffeisen bank Alešem Michlem jsme o vlivu řeckých voleb na další vývoj v zemi mluvili v Ozvěnách dne

Podle něj je nezbytné, aby se v Řecku objevili podnikatelé, kteří dokážou v konkurenci zahraničních firem uspět.

„A podle mě by jim strašně moc pomohlo, kdyby se vrátili k drachmě a kdyby drachma devalvovala. Takže já očekávám, že dříve či později asi odejdou z eurozóny a budou mít ten svůj kurz, kterého se teď bojí. Ale on by jim podle mě strašně pomohl. ’Nakopnul‘ by exportéry a umožnil by jim soupeřit s těmi zahraničními firmami,“ poznamenal analytik.

Klára Stejskalová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme