Samsung může své tablety Galaxy Tab 10.1 prodávat v USA, rozhodl soud

Právní válka mezi jihokorejským Samsungem a americkou firmou Apple, jak se zdá, nekončí. Americký soud zrušil prozatímní zákaz prodeje tabletů Samsung Galaxy Tab 10.1 ve Spojených státech. Zákaz v červnu v rámci patentového sporu prosadil americký konkurent Apple.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tablety od společnosti Samsung

Tablety od společnosti Samsung | Zdroj: Reuters

Apple a Samsung vedou od loňského dubna řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými mobilními telefony a počítačovými tablety. Právní bitvu odstartovala společnost Apple, když obvinila Samsung, že "otrocky" kopíruje její přístroje iPhone a iPad.

Samsung na to reagoval žalobami na Apple. Minulý měsíc rozhodl soud ve Spojených státech, že Samsung musí Applu zaplatit odškodné 1,05 miliardy dolarů (20 miliard korun ) za zneužití patentů k telefonům iPhone a tabletům iPad.) Samsung teď navíc podal žalobu, podle které nový telefon iPhone 5 společnosti Apple porušuje některé jeho patenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Právní spory mezi Samsungem a Applem komentoval na Rádiu Česko Jan Lodl, expert na mobilní technologie

„Původní spor začal ohledně patentu Applu, který v podstatě znamenal to, že Apple si zaregistroval jakousi ideu tabletu, to znamená jakési čtverhranné zařízení s dotykovým displejem."

„A je tedy pravda, že v podstatě všechny tablety, které jsou dnes na trhu, jakoby tento patent Applu porušují , protože ten patent je skutečně velmi obecný,“ připomněl počátek této právní bitvy Jan Lodl, expert na mobilní technologie. Podle něj každá z obou firem vlastní celou řadu patentů, přičemž některé z nich jsou dle amerického práva velmi vágní.

Expert předpokládá, že patentové spory obou předních výrobců se potáhnou ještě několik let a v řadě případů skončí mimosoudním vyrovnáním.

„V konečné fázi to pravděpodobně bude jakási remíza, kdy obě firmy ty spory ukončí. Možná některý ze sporů vyhraje jedna firma, jiný zase vyhraje druhá firma. Na druhou stranu Apple Samsung potřebuje jako velmi klíčového dodavatele komponentů pro mobilní telefony i tablety.“

„Stejně tak samozřejmě Samsung potřebuje koncentrovat síly na prodej svých výrobků, a ne na obchodní spory. Takže dá se předpokládat, že to po několika letech skončí nějakou remízou,“ odhaduje expert na mobilní technologie Jan Lodl.

Helena Berková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme