14procentní DPH může zdražit potraviny, teplo nebo jízdné

Senát dnes projednává novelu o zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty. Ta se má sjednotit na výši 14 procent. Znamená to, že u mnoha položek stoupne o 4 procenta. Kritici novely tvrdí, že bude znamenat masivní zdražování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V obchodě lze zakoupit denně čerstvé pečivo, ovoce a zeleninu, ale také oblečení z biobavlny a fair trade koření či rýži

V obchodě lze zakoupit denně čerstvé pečivo, ovoce a zeleninu, ale také oblečení z biobavlny a fair trade koření či rýži | Foto: Jiří Hejkrlík

Především se předpokládá dopad na ceny potravin. Zdražení očekávají někteří členové Agrární komory. Pekaři se už před časem domáhali zvýšení cen kvůli menší úrodě kvalitní potravinářské pšenice a zatím u svých odběratelů, především obchodních řetězců, neuspěli.

Podobný přístup se dá čekat i u dalších potravinářských dodavatelů. Ceny mohou růst jen tak vysoko, jak je jsou kupující ochotni akceptovat. Centrální banka ve svých prognózách už s vyšší sjednocenou daní počítá a ani ona nepředpokládá výrazný růst inflace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka ČRo Jitka Hanžlová se zajímala o důsledky 14procentní DPH

„Inflace, která je pro nás relevantní, měnově politická, bude v příštím roce díky DPH dočasně trošku nad 3 procenty, alespoň se nám tak zdá,“ potvrdil guvernér centrální banky Miroslav Singer.

I když inflace přes 3 procenta není nic strašného, dopady na lidi budou určitě nepříjemné: například teplárny oznamují, že budou zdražovat, kromě podzimního růstu cen kvůli dražším surovinám -uhlí i plynu, se chystají od Nového roku zdražit o další 4 procenta.

Stoupnou ceny jízdného na železnici. A to nejen u Českých drah, ale také společnost Student agency od nového roku zdraží o změnu daně. Podobně uvažují autobusoví dopravci. A také mnohé podniky městské veřejné dopravy.

Řemeslníci budou melouchařit

Cechmistr cechu klempířů, pokrývačů a tesařů Jiří Vrňata si myslí, že bude obtížné hledat řemeslníky. Podle něj zmizí do šedé ekonomiky a rozšíří řady těch, kteří daně neodvádí:

„Dneska tlak na ceny je tak obrovský, že místo, aby to naplnilo státní pokladnu, tak jí to vyprázdní. Vlastně nic jiného nám ani moc nezbývá. Někteří půjdeme na podporu, někteří budou podnikat tak, že to ve skutečnosti budou melouchy. To znamená, že státu nebudeme odevzdávat vůbec nic.“

Sjednocení daně může postihnout i turistický průmysl. Jednak budou lidé více šetřit a zřejmě méně cestovat, ale také možná ubude zahraničních turistů. Podle Asociace hotelů a restaurací bude v České republice sazba daně u ubytování o sedm procent vyšší než v sousedním Německu, které je pro český příjezdový ruch velkým konkurentem.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme