Pětiseteurovou bankovku milují kriminálníci. Evropská banka končí s jejím vydáváním

Evropská centrální banka přestane tisknout jednu z nejhodnotnějších bankovek na světě. Vydávání platidla s hodnotou pět set eur - tedy v přepočtu přes 12 tisíc korun - ukončí banka už ke konci letošního roku.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pětiseteurová bankovka

Pětiseteurová bankovka | Zdroj: Pixabay

Peníze z oběhu nezmizí, lidé tedy s bankovkami můžou dál platit. Centrální banka ale zastaví jejich další vydávání. Cílem je zamezit nelegálním obchodům. Fialová bankovka totiž často slouží k praní špinavých peněz mezi pašeráky drog nebo daňovými podvodníky.

„Kriminální činnost je samozřejmě spojená především s bankovkami. No a čím výš je nominální hodnota, tím je kriminální činnost jednodušší,“ dodává profesor Katedry měnové teorie Vysoké školy ekonomické v Praze Zbyněk Revenda.

Tři čtvrtiny českých firem chtějí zavedení eura. Mohlo by být za 20 korun, odhaduje Rusnok

Číst článek

Mezi mafií si bankovka údajně vysloužila přezdívku „Bin Ladin“. Podle mezinárodní organizace FATF, která mapuje i způsoby praní špinavých peněz, totiž zločinci pětiseteurovku využívají i k financování terorismu.

Řada zemí velké bankovky postupně stahuje z oběhu. Už v minulosti omezily tisk bankovek s vysokou nominální hodnotou například Kanada nebo Singapur.

„V některých zemích je to trend, který probíhá už delší dobu. Například Spojené státy stáhly postupně bankovky s nominálem deset tisíc dolarů, tisíc dolarů. Dokonce i ta pětiseteurová bankovka byla druhá nejhodnotnější na světě po švýcarské tisícifrankové bankovce,“ říká hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

V Česku je nejhodnotnější pětitisícová bankovka. Česká národní banka ale zatím žádné omezení hotovosti nechystá. Češi obecně od plateb v hotovosti spíš ustupují. A dokazují to i statistiky Sdružení pro bankovní karty. Jen od začátku loňského roku až do září lidé zaplatili kartou nebo převodem přes 430 miliard korun. Tedy skoro o 100 miliard víc než za stejné období roku 2016.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme