80 procent lidí nebaví jejich práce. Změnit to chtějí ‚svobodné firmy‘

Pro 80 procent lidí je normální chodit do práce, která je nebaví, vyplývá z rozsáhlé mezinárodní studie Gallupova ústavu. Jednu z cest jak to změnit nabízejí firmy, které propagují principy svobody v práci. Trend zřejmý například v některých nadnárodních společnostech se prosazuje i u nás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jsme v práci spokojení?

Jsme v práci spokojení? | Foto: Free Digital Photos

„Nechtěl jsem chodit do práce jen pro obživu, plnit příkazy a těšit se na víkend. Chtěl jsem v ní být šťastný a umožnit to i svým zaměstnancům,“ říká Michal Šrajer z malé pražské firmy, která vyvíjí software a aplikace do chytrých telefonů.

„Když studuji, co vlastně lidi baví a co je motivuje, aby dělali svoji práci, aby je to naplňovalo, tak jedna z důležitých složek je, že mohou projevit sami sebe. Že nejsou jen jedním ze sta koleček v nějakém velkém stroji, ale jsou individualitou, která se podílí na tom, co se s firmou děje,“ pokračuje Šrajer.

Svoboda a zodpovědnost, to jsou základní principy, na kterých jeho firma funguje. V praxi to vypadá tak, že celý tým společně připraví projekt a každý z jeho členů si vezme na zodpovědnost určitou jeho část. Jakým způsobem a odkud ji plní, záleží jen na něm, důležitý je výsledek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu natáčela Pavla Dluhoschová

„Lidé chodí do práce jak jim to vyhovuje. Někdy pracují přes skype z domova. Dokonce kolega nyní rok a půl pracoval z Tchaiwanu. Vlastně jsme to ani nepoznali, až na to, že jsme ho nevídali v kanceláři,“ vysvětluje Šrajer.

Nejde to všude

Je pochopitelné, že se tak nedá pracovat všude, dodává konzultantka v oblasti personálního a psychologického poradenství Alena Sehnalová. Ale tam, kde je to možné, především u tvůrčích profesí, tento přístup jednoznačně doporučuje.

„Když si vezmeme motivační kotvy, tak jedna z nejvýznamnějších je přizpůsobení práce lidem, ne lidi práci. Ono to zní úžasně. Někdy to v praxi jde, někdy ne. Určitě je to velmi složité ve firmách, které jsou zaběhnuté tím klasickým způsobem, ale tam, kde vytváříme firmu novou a skutečně vnímáme zaměstnance jako lidský kapitál, tak je to vynikající cesta,“ uvádí Sehnalová.

„Nemáme šéfy v klasickém slova smyslu, kteří lidi přesně úkolují a kontrolují,“ říká Michal Šrajer. Kdokoli přijde se svým nápadem a nadchne pro něj ostatní, může ho začít realizovat. Lidé tak pracují s mnohem větším nasazením, než když jen plní příkazy shora, a na výsledku je to vidět.

Ne každý zaměstnanec větší svobodu a zodpovědnost unese. Jsou lidé, kteří jen pasivně čekají na úkoly. V podstatě jim vyhovuje, když je někdo řídí a mohou pracovat jen od - do. „Takoví u nás ale dlouho nevydrží,“ uzavírá Šrajer.

Jeho firma proto klade stále větší důraz na výběr zaměstnanců, a to, jestli volnější režim ustojí, zjišťuje už při přijímacích pohovorech.

Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme