Lidem nedostatečně vysvětlovali, proč doporučují pojistku. AAA Auto dostalo pokutu od centrální banky

Provozovatel sítě autobazarů AAA Auto, firma Aures Holdings, dostal od České národní banky pokutu 300 000 korun za chyby při zprostředkování půjček a pojistek na auta. Společnost se podle České národní banky dopustila za poslední dva roky pěti přestupků. Uvedl to ve čtvrtek server E15.cz. Mluvčí Aures Holdings Michal Häckl serveru řekl, že šlo o formální pochybení, která byla hned odstraněna a klienty bazarů nepoškodila.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobazar. Ilustrační foto.

Společnost AAA Auto se podle České národní banky dopustila za poslední dva roky pěti přestupků (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay

Česká národní banka v rozhodnutí o pokutě oznámila, že bazary AAA Auto například klientům neposkytovaly adekvátní formou informace o úvěrových firmách, se kterými spolupracují. Zaměstnanci bazarů také dostatečně zákazníkům nevysvětlovali, proč doporučují k vozu danou pojistku. Centrální banka rovněž zmínila nedostatečnou kontrolu pracovníků bazarů vedením firmy.

Ministerstvo financí a Česká národní banka opět nedoporučí vládě nyní přijímat euro

Číst článek

Jednalo se o nemateriální formální nedostatky, které jsme odstranili v průběhu kontroly a které nebyly k újmě klientů,“ řekl serveru Häckl.

Za zmíněná pochybení je podle rozhodnutí České národní banky o sankci možno uložit pokutu až deset milionů korun. Objem byznysu Aures Holdings týkajícího se půjček a pojistek na auta se pohybuje v řádu stovek milionů korun. Podle dokumentů centrální banky firma dostala od prosince 2018 do února 2019 za zprostředkování pojištění 55 milionů korun a za zprostředkování spotřebitelských půjček 390 milionů. V průměru firma zprostředkovala v tomto období denně 204 pojistných smluv a 43 úvěrových smluv.

Síť AAA Auto za 11 měsíců letošního roku prodala 66 000 ojetých aut, což je zhruba o pětinu méně než loni. Důvodem jsou omezení v souvislosti s pandemií koronaviru. Za celý rok očekává 70 000 prodaných aut, tedy meziročně o 16 000 méně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme