Absolventi možná ztratí automatický nárok na podporu

Absolventi škol zřejmě přijdou o své výjimečné postavení mezi nezaměstnanými. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach totiž v chystané novele zákona o zaměstnanosti navrhuje, aby i pro absolventy platila stejná podmínka jako pro ostatní nezaměstnané. To znamená pro získání podpory odpracovat minimálně 12 měsíců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

univerzita

univerzita | Foto: Masarykova univerzita

Hlavním cílem nového zákona o zaměstnanosti je totiž posílit motivaci nezaměstnaných při hledání práce. A u absolventů je podle ministra Škromacha důležitý pracovní návyk. "To znamená mít odpracováno 12 měsíců. Samozřejmě to bude podpořeno tím, že budou rozšířeny možnosti absolventských praxí tak, aby mladí lidé získali tyto návyky a aby měli zájem o hledání zaměstnání a hlavně získávání praxe." Absolvent tedy, jak dále uvedl ministr práce, nebude mít na podporu árok automaticky, jak vyjde ze školy.

Odborový předák a Škromachův stranický kolega Milan Štěch neříká kategorické ne, ale chystá se pečlivě a vážně o návrhu diskutovat. "O tyto mladé lidi v případě, že nebudou mít zaměstnání, je třeba se postarat jiným způsobem, to znamená se systémem státní sociální pomoci a je třeba tyto věci dát na stůl, aby bylo vidět, zda ta ochrana bude zajištěna."

Pokud návrh ministr práce Škromacha uspěje ve vládě i v parlamentu, mohl by platit od ledna příštího roku.

Markéta Kaclová, Dana Jaklová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme