Absolventi škol mají letos až o 40 procent více pracovních nabídek

S koncem prázdnin se obvykle rozšiřují fronty na úřadech práce. Letošní absolventi škol ale mají větší šanci získat zaměstnání. Je to i příznivý signál o stavu ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Najít si práci hned po škole, není vůbec snadné. Přitom u absolventů škol je nezaměstnanost velmi rizikovým faktorem. „Je důležité, aby absolventi brzy po škole začali aplikovat své znalosti a tedy investice do vzdělání zužitkovali. A aby tuto svou kvalifikaci neztráceli,“ upozorňuje analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý příspěvek redaktorky Jitky Hanžlové si můžete také poslechnout.

Navíc, pokud jsou na dávkách v nezaměstnanosti hned po ukončení školy, nevytvoří si potřebné návyky - jako je ranní vstávání a cesta do práce. Letos v červenci evidovaly úřady práce 24 460 nezaměstnaných absolventů všech stupňů škol. Přitom hlavní vlna mladých lidí, kteří přijdou na pracovní úřad, se dá čekat až v září. Letos ale mají zájemci o práci větší šance.

„Nabídek je přibližně o 40 procent víc, než jich bylo v minulém roce touhle dobou. Takže ti rychlejší a zdatnější v hledání práce mají větší šanci uspět než absolventi roku 2010,“ říká Petr Skondrojanis, manažer agentury LMC, která provozuje portály Jobs a Práce. Jen v jejich databázích je registrováno kolem osmi tisíc míst jen pro absolventy, což představuje zhruba třetinu poptávky.

„Poptávka po absolventech je také důležitým indikátorem trendu ekonomiky,“ všímá si analytik Brožka. Takže vyšší zájem o absolventy je zároveň dobrým signálem o stavu ekonomiky. „Je to určitě tím, že odeznívá první vlna ekonomická krize, která způsobila to, že firmy měly stop stavy na nábory. Nenabíraly v podstatě vůbec nikoho, nevědělo se, jak budou fungovat,“ připomíná Skondrojanis.

Firmy potřebují i mladé lidi

To se teď podle něj změnilo. „Firmy znovu nabírají, koho potřebují. A firmy potřebují i mladé lidi do týmů dostat,“ vysvětluje manažer agentury LMC. Pokud si někdo po ukončení školy nezaloží sám svou vlastní firmu - a jsou i takové případy - pak asi těžko může čekat, že se hned stane ředitelem podniku. Začíná se obvykle odspoda. A tomu odpovídá i nabídka volných míst.

Nejvíc jich je v obchodě a v administrativě. Výhodu má ten, kdo už má nějakou praxi. Ten kdo pracoval už během studia. „Pokud má absolvent praxi v průběhu studia, tak má mnohem větší šanci si práci najít,“ zdůrazňuje Petr Skondrojanis, který absolventům doporučuje, aby se v případě, že nenajdou práci na plný úvazek hned po škole, zaměřili i na krátké úvazky.

Nárůst nabídky volných pracovních míst potvrzuje i ministerstvo práce a sociálních věcí. Nabídka vzrostla o více než 1 procento na celkem 38 900 nabízených pracovních příležitostí. To je číslo za celou republiku a znamená to, že na 1 volné pracovní místo připadá v průměru 12 uchazečů o práci.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme