Absolventi škol zvýšili počet lidí bez práce. V Česku ji hledá 551 tisíc lidí

Nezaměstnanost v Česku se v červenci mírně zvýšila. Podle čerstvých údajů ministerstva práce a sociálních věcí stoupla na 7,5 procenta z červnového čísla 7,3 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Důvodem nárůstu jsou takzvané sezonní faktory, to znamená v tomto případě příchod čerstvých absolventů škol na úřady práce.

Na druhé straně efekt sezonních prací, který vede k poklesu nezaměstnanosti v jarních a letních měsících, už nefunguje. Tato místa jsou už od června obsazena. Právě v červnu se nezaměstnanost ve srovnání s květnem snížila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální údaje o nezaměstnanosti přiblížil Jaroslav Skalický

Česká národní banka sice ve své nejnovější prognóze mluví o pozvolném oživování ekonomiky od druhého čtvrtletí, přesto očekává pokles hrubého domácího produktu za celý letošní rok o 1,5 procenta a výrazné oživení ekonomiky až v příštím roce.

„Pokud jde o růst hrubého domácího produktu, ta, očekáváme poněkud vyšší růst v roce příštím a jeho další akceleraci v roce 2015,“ potvrzuje guvernér centrální banky Miroslav Singer.

Ekonomika stále není dost silná, aby vytvářela dost pracovních míst k poklesu nezaměstnanosti. Firmy jsou opatrné a vyčkávají, jak se bude vyvíjet situace v eurozóně a jestli odtud budou mít zakázky.

Ekonomika vyhlíží výsledky Německa

Nejdůležitější je Německo, na jehož hospodářské kondici je česká ekonomika hodně závislá.

Německý průmysl roste - v červnu to bylo nejrychleji za poslední dva roky a víc, než čekali ekonomové. Ti to považují za další signál, že průmysl největší evropské ekonomiky nabírá na síle.

V Německu se také snížil počet nezaměstnaných, na druhé straně se propadly výdaje spotřebitelů. Lidé mnohem méně utráceli než měsíc předtím a to je zase špatná zpráva, která optimismus zmírňuje.

Nezaměstnanost v červenci stoupla na 7,5 z červnových 7,3 pct. | Foto: ČTK

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme