Absolventům nebo ženám po mateřské by měl pomoci projekt Stáže ve firmách

Větší šanci absolventům na trhu práce by měl zajistit projekt s názvem Stáže ve firmách v rámci operačního programu Evropské unie Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Hlavním cílem je pomoci sehnat práci lidem těsně po studiích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Od září do konce října 2014 by přípravou u zaměstnavatelů mělo zkušebně projít pět tisíc lidí.

Vedle absolventů je projekt zaměřen i na další cílové skupiny, například nezaměstnané nebo ty, kteří chtějí zvýšit svoji hodnotu na trhu práce. Pomoci by měl také lidem vracejícím se na trh práce například po mateřské dovolené.

„Základním kritériem je, aby uchazeč byl bezúhonný a minimálně ve formálním vzdělávání odpovídal profesi, na kterou se hlásí, že chce uskutečnit stáž. Například vyučený číšník nebude zařazen do stáže ve výběrovém středisku informačních technologií,“ vysvětlil ve Světě o deváté na Rádiu Česko ředitel Fondu dalšího vzdělávání Pavel Kryštof.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté na Rádiu Česko byl ředitel Fondu dalšího vzdělávání Pavel Kryštof

V nabídce je podle něj zatím 22 profesí. Stážistovi se bude hradit doprava a stravné. O podporu od úřadu práce či o rodičovskou by přijít neměl. Stáž není placená, zájemce o ni se ale bude moci s firmou dohodnout na odměně.

Na závěr dostane stážista certifikát o absolvování stáže. Podle Kryštofa je to pro zaměstnavatele důkaz o tom, že je aktuálně vyškolen pro potřeby profese.

Projekt bude stát asi 800 milionů korun. Z toho 85 procent financuje Evropská unie prostřednictvím operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, 15 procent prostředků jde ze státního rozpočtu.

Vladimír Kroc, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme