Adidasu klesl zisk. Může za to konec spolupráce s raperem Ye kvůli jeho antisemitským výrokům

Německý výrobce sportovní obuvi a oblečení Adidas hospodařil ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 352 milionů eur (8,6 miliardy Kč), meziročně je to pokles o 64 procent. Firma ve své výsledkové zprávě uvedla, že kvůli ukončení spolupráce s raperem Ye zhoršila celoroční výhled čistého zisku na polovinu. Čisté tržby ve čtvrtletí meziročně vzrostly o více než 11 procent na 6,4 miliardy eur.

Frankfurt/Herzogenaurach Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodní centrála Adidas Stockport Manchester

Tržby by při stabilních směnných kurzech v letošním roce měly růst v nižších jednotkách procent, uvádí firemní prognózy | Zdroj: Profimedia

„Situace na trhu se změnila začátkem září, když se snížila poptávka spotřebitelů na západních trzích a ještě více se zhoršila situace v oblasti Velké Číny,“ uvedl podnik.

Za Velkou Čínu se považuje rozsáhlá oblast zahrnující vedle kontinentální Číny i Hongkong, Macao, Tchaj-wan a velkou část jihovýchodní Asie.

Adidas nyní očekává, že čistý zisk z běžné činnosti se bude v letošním roce pohybovat kolem 250 milionů eur, zatímco ještě v říjnu počítal s částkou asi 500 milionů eur. Výhled přitom firma zhoršuje v klíčovém předvánočním období.

Kanye West už není dolarovým miliardářem. Kvůli antisemitismu s ním společnosti ukončují spolupráci

Číst článek

Německý podnik s raperem Ye spolupracoval téměř deset let, posledních sedm let se soustředili na značku tenisek a oblečení Yeezy.

Kvůli sérii antisemitských a jinak urážlivých výroků, které zpěvák v minulých měsících pronesl, Adidas tuto spolupráci 25. října jednostranně ukončil. Raper dříve vystupoval pod svým občanským jménem Kanye West.

Tržby by při stabilních směnných kurzech v letošním roce měly růst v nižších jednotkách procent, uvádí firemní prognózy. Dosud počítal s růstem kolem pěti procent.

Provozní marže, která patří k hlavním ukazatelům schopnosti firem vytvářet zisk, se bude letos pohybovat kolem 2,5 procenta místo čtyř procent, jak Adidas dosud předpovídal.

Čistý zisk z běžné činnosti Adidasu ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 86 procent na 66 milionů eur. Tvořil tak jedno procento z čistých tržeb, zatímco před rokem to bylo 8,3 procenta.

Akcie Adidasu na burze ve Frankfurtu nad Mohanem na výsledky hospodaření před oficiálním začátkem obchodování zareagovaly poklesem o více než dvě procenta, později ale začaly růst a dostaly se nad 120 eur.

Od začátku roku ale ztrácejí kolem 50 procent. V říjnu, kdy Adidas oznámil konec partnerství s raperem Ye, akcie přechodně klesly pod 100 eur.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme