Aero má šanci prodat několik desítek letounů L-159

Největší český výrobce letecké techniky Aero Vodochody, který se potýká s vážnými hospodářskými problémy, má reálnou šanci dodat Polsku několik desítek bitevníků L-159. Poláci chtějí vybudovat od roku 2006 společnou vojenskou výcvikovou základnu států Visegrádské čtyřky pro piloty nadzvukových strojů. A právě letadla L-159 jsou určena mimo jiné i pro výcvik náročné pilotáže stíhaček. Jejich kokpity jsou navíc prakticky totožné s kabinami amerických F-16, které koupila polská armáda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

L-159 s PLŘS AIM-9

L-159 s PLŘS AIM-9 | Foto: Jan Kouba

Mluvčí vodochodské zbrojovky Vítězslav Kulich tyto informace Radiožurnálu potvrdil. "Polské výcvikové centrum, to je záležitost polské strany, ke které se nemůžeme blíže vyjadřovat. Pokud bude mít polská strana zájem o naše služby, jsme připraveni spolupracovat a probíhají akce v tomto smyslu. Jedná se o výcvikovém programu, který je založen na L-159.

Důvodem pro vznik společného výcvikového centra je i fakt, že české, slovenské i maďarské armádě se už nevyplácí, aby si samy cvičily v průměru jen 10 až 20 pilotů nadzvukových strojů. Víc jich totiž nepotřebují. Přitom je velmi nákladné udržovat pro ně kromě škol a dalšího nutného zázemí i výcvikové prostory.

Polské jsou navíc mnohem větší než naše a umožňují například i nácvik ostré střelby nad mořem. Stínový ministr obrany ODS Petr Nečas si o vojenském středisku států V4 myslí. "Jsem přesvědčen, že má cenu o tomto projektu uvažovat a byl byh rád, kdyby se to podařilo dotáhnout do určitého konkerétního závěru."

Markéta Kaclová, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme