Aero Vodochody by chtělo Filipíncům prodat cvičné letouny L-159

Filipíny projevily zájem o české cvičné letouny L-159. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg to prohlásil po setkání se svým filipínským protějškem s tím, že pro případný prodej zatím nejsou žádné konkrétní návrhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výcvikový letoun L-159B

Výcvikový letoun L-159B | Foto: Aero Vodochody

Výrobce L-159 Aero Vodochody se už několik let s podporou státu marně snaží prodat tyto letouny. Na L 159 přišla řeč i během schůzky s filipínským ministrem zahraničí Albertem del Rosariem.

„Já jsem to zmínil, oni vyjádřili lehký zájem, ale ještě to není tak, že by to bylo převelice konkrétní,“ říká Schwarzenberg.

Aero Vodochody bude chtít získat kontrakt na dodávku cvičných letounů pro filipínské letectvo. Výběrové řízení ale zatím nebylo vypsáno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schwarzenbergovu návštěvu sleduje zpravodaj ČRo Pavel Polák

Ministr Schwarzenberg se sešel také s filipínským prezidentem, s předsedou dolní komory parlamentu, ministrem národní obrany, ministrem dopravy a spojů a řadou dalších. Poskytl i několik rozhovorů pro místní média.

Na schůzkách prezentuje Českou republiku jako zemi, která má zájem o spolupráci s Filipínami, která by na Filipíny ráda vyvážela více zboží, protože obchodní bilance mezi oběma zeměmi vyznívá mnohem lépe ve prospěch Filipín.

České firmy na Filipínách nejsou zcela neznámé. V Manile jezdí české městské vlaky, čeští strojaři tam dovážejí vodní elektrárny.

Filipínci by naopak chtěli v Česku rozvíjet obnovitelné zdroje. Rozhodli se totiž skoncovat s jádrem ještě dříve, než jadernou energii stačili vůbec využívat. Silně se rozvíjí i IT obory. Tradičně velká část investic přichází do elektrospotřebního průmyslu.

Filipíny jsou přelidněné, mnoho lidí nemá práci, a proto odcházejí do zahraničí. Proto se filipínská vláda snaží situaci zlepšit pobídkami o zahraniční investice.

Karel Schwarzenberg pokračuje z Filipín do Vietnamu. Tam je silná potřeba jisté modernizace – výstavba spaloven, přehrad, a to české firmy umí. Vietnam má ale tu nevýhodu, že sousedí s Čínou a konkurovat jí není vůbec jednoduché.

Pavel Polák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme