Aerolinie KLM zavedou poplatek za přepravu zavazadel

Nizozemské aerolinie KLM zavedou koncem dubna poplatek za zavazadlo. Stanou se tak první velkou evropskou leteckou firmou, která bude tyto poplatky vybírat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestování - zavazadlo

Cestování - zavazadlo | Foto: Fotobanka stock.xchng

Poplatky budou různé. 15 eur, tedy víc než 350 korun, bude cestujícího v ekonomické třídě stát jedno odbavené zavazadlo při rezervaci letenky. Přesně o polovinu víc za něj zaplatí přímo na letišti.

Ceny za přepravu zavazadla a ceny za letenku by měly být podle vedení KLM jasně rozdělené, a to je jeden z důvodů, proč s poplatky podle svého vyjádření přichází.

Je to ale také kvůli tomu, že současné letenky na některých evropských trasách jsou poměrně nízké, a někteří dopravci tak už podle odborníků nechtějí poskytovat některé služby zadarmo. Navíc roste počet lidí, kteří cestují s příručním zavazadlem.

Mluvčí KLM pro Amsterdam Herald uvedl, že v rámci evropských cest létá 60 až 70 procent jejich zákazníků jenom s malými zavazadly, která si mohou vzít bezplatně na palubu letadla. Ta větší proto zpoplatní. Snaží se tak alespoň částečně vyrovnat náklady na přepravu zavazadel.

Dlouhodobě poplatky za přepravu zavazadel vybírají nízkonákladové společnosti. Žádné další velké aerolinie o zpoplatnění zavazadel zatím nemluví.

ČSA teď podle mluvčího Daniela Šabíka budou sledovat, jak se novinka osvědčí u konkurence:

„České aerolinie budou velmi pečlivě sledovat další vývoj trhu. Budou monitorovat reakce dalších leteckých společností a názory zákazníků. Až podle nich se pak rozhodnou, jak budou dále postupovat.“

Ve Spojených státech na rozdíl od Evropy už aerolinie poplatky za přepravu zavazadel vybírají několik let. Poplatky zavedly před pěti lety American Airlines, vybírají je už také Delta Airlines a dalších víc než deset leteckých společností. Jejich celkové roční příjmy se pohybují řádově v jednotkách miliard dolarů. U menších dosahují několik desítek milionů, u větších pak až několik stovek milionů dolarů.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme