Aerolinky Emirates oznámily rekordní objednávku letadel. Odborníky to nepřekvapuje

Letecká společnost Emirates o víkendu na dubajské výstavě oznámila, že zadala zakázku na padesát letounů Boeing 777 za 18 miliard dolarů, což je v přepočtu 335 miliard korun. Jedná se o jednu z největších zakázek v historii letectví. Nákup nových Boeingů 777 se dotkne i českých zákazníků Emirates. Arabské aerolinky totiž od nového roku nasadí na trasu z Prahy do Dubaje právě tento typ letounu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Emirates airlines

Emirates airlines | Foto: Pavel Pavlas

Celková zakázka ještě zahrnuje předkupní práva na dalších 20 letadel v hodnotě dalších osmi miliard dolarů. Celková hodnota zakázky je tedy 26 miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rekordním kontraktu mezi společnostmi Emirates a Boeing mluvil na Rádiu Česko letecký odborník Milan Cvrkal

„Co do hodnoty kontraktu jde o největší jednorázovou objednávku dopravních letadel i Boeingu. Překvapením to ale není, protože společnost Emirates je největším světovým provozovatelem tohoto typu,“ říká letecký odborník Milan Cvrkal.

První letadlo převzala společnost v roce 1996 a v jejím letadlovém parku se nyní nachází 94 letadel všech verzí. Dalších 91 má objednáno.

„Boeing 777 je celosvětově nejúspěšnější dvoumotorové velkokapacitní letadlo. Je určeno k dopravě 300 až 400 cestujících do vzdálenosti od 10 000 do 17 370 kilometrů. Vyrábí se v šesti verzích a svými výkony a kapacitou může nahradit i populární Boeing 747,“ uvádí Cvrkal.

Podle něj na trhu velkokapacitních letadel Boeing nyní dominuje: „Airbus se prosazuje spíše na trhu jednouličkových letadel. Nicméně Airbus zdařile dotahuje, a uvidíme v budoucnu, jak bude bitva gigantů pokračovat.“

Tomáš Pavlíček, Ivana Šulcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme