Aerolinky SkyEurope jdou do konkurzu

Okresní soud v Bratislavě vyhlásil konkurz na majetek letecké společnosti SkyEurope Airlines a pozastavil také její restrukturalizaci. Nízkonákladový dopravce před více než týdnem ukončil lety, protože nezískal peníze k dalšímu provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modročervené letadlo SkyEurope

Modročervené letadlo SkyEurope | Foto: SkyEurope Airlines

Soud vyhověl návrhu restrukturalizačního správce Jozefa Griščika, podle něhož není ozdravení firmy možné. Zároveň rozhodl, že správcem konkurzní podstaty bude Emil Čerevka.

Společnost SkyEurope byla v problémech už délší dobu a letos se její potíže prohloubily. Firma vstoupila do režimu ochrany před věřiteli a soud jí povolil restrukturalizaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Ondřejem Moravanským v Ozvěnách dne

Jak ve vysílání Radiožurnálu připomněl analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský, za krachem SkyEurope stojí souhra několika pro firmu nepříznivých faktorů, zejména pak příliš rychlá expanze v předchozích letech.

"Společnost relativně rychle otevírala nové linky a nakupovala nová letadla, čímž také zvyšovala své zadlužení," uvedl Moravanský. Další problémy pak podle něj přišly s loňskými vysokými cenami ropy a současnou krizí, která se negativně podepisuje na poptávce po letecké dopravě.

"To společně s tím, že SkyEurope nabízely letenky za relativně nízké ceny oproti konkurenci, se podepsalo na jejich nedostatečných tržbách a neschopnosti splácet závazky jak letištím, tak zaměstnancům. Před krachem probíhala různá jednání s investory, ale nikdy nepodařilo najít někoho, kdo by byl schopen firmu převzít a úspěšně restrukturalizovat," vysvětlil analytik.

Věřitelé mají 45 dní na přihlášení pohledávek

Věřitelé si od dnešního oznámení v Obchodním věstníku mohou do 45 dní přihlásit své pohledávky vůči společnosti. Restrukturalizačního správce ale již před časem naznačil, že nazpět toho zřejmě moc nedostanou. Výše majetku SkyEurope Airlines není známa.

Firma prodala v posledních týdnech před zastavením provozu asi 280.000 letenek na lety, které se už neuskuteční. Podle Moravanského jde o logický postup. "Firma se do poslední chvíle snaží prodat své letenky, protože kdyby prodej ukončila, tak už by se hotovosti nedočkala. Pro firmu je vždycky nejlepší prodej letenek prodlužovat s tím, že potom bude schopna splnit své závazky," doplnil analytik.

V Rakousku už společnost čelí žalobě za podvod při bankrotu. Tamní burzovní dohled tvrdí, že SkyEurope už několik měsíců zatajovala před investory problémy. Vyšetřování kvůli bankrotovému podvodu podle médií začne pravděpodobně i na Slovensku. Generální prokuratura už eviduje podnět, který podala advokátská kancelář Bizoň&Partners.

Martin Hromádka, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme