Aerolinky SkyEurope přestaly létat z Prahy i Bratislavy

Pražské letiště v Ruzyni zřejmě přestane od úterý kvůli nezaplaceným pohledávkám odbavovat lety společnosti SkyEurope. Informovala o tom mluvčí letiště Eva Krejčí. Večer pak slovenský nízkonákladový přepravce zrušil všechny odlety i z Bratislavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadla aerolinek SkyEurope

Letadla aerolinek SkyEurope | Foto: SkyEurope Airlines

Pražské letiště dosud pro SkyEurope zajišťovalo komplexní služby spojené s odbavením letadel i cestujících. Platby za ně vybíralo zálohově dopředu, aby se chránilo před vznikem případných pohledávek vůči společnosti, která má dlouhodobě finanční problémy.

"Od zítřka přestáváme poskytovat služby společnosti SkyEurope, a to do doby, než budou obnoveny dohodnuté pravidelné zálohy. V případě, že bude během zítřejšího dne doručena hotovost, je naše společnost připravena neprodleně znovuzahájit poskytování služeb, a to do výše uhrazených záloh," řekla Radiožurnálu mluvčí letiště Eva Krejčí.

Podle on-line letového řádu letiště odstartovalo poslední letadlo SkyEurope z Prahy v 15 hodin do Říma, odlet byl přitom plánován na 12:30. U dalších letů, včetně úterních ranních spojů do Burgasu, Splitu a Alicante, se už objevil nápis "Zrušeno".

O dalším osudu prý bude jednat vedení firmy v úterý

Krejčí upozornila, že cestující zrušených letů mají řešit problémy přímo se společností SkyEurope. "Pasažérům SkyEurope, jejichž let nebude realizován, doporučujeme se obrátit na jejich smluvního partnera. Kontakty jsou www.skyeurope.com nebo infolinka 296096096," upřesnila mluvčí ruzyňského letiště. Vyjádření SkyEurope se Radiožurnálu zatím nepodařilo získat.

Pokud Ruzyně přestane lety SkyEurope odbavovat, z původně tří mateřských letišť by slovenské společnosti zbyla jen Bratislava. K podobnému kroku už v polovině srpna přistoupilo letiště ve Vídni. Od té doby společnost odbavuje své vídeňské lety v Bratislavě a cestující do Rakouska vozí autobusy.

Večer ale bratislavské letiště na svých internetových stránkách oznámilo, že SkyEurope všechny lety plánované do dnešní půlnoci zrušily. Další vývoj je zatím nejasný. Společnost Student Agency, která je největším tuzemským prodejcem letenek, už přestala letenky SkyEurope nabízet. O dalším fungování aerolinek rozhodne jejich vedení podle Student Agency pravděpodobně během úterý.

SkyEurope se dlouhodobě potýkají s dluhy, nyní fungují pod soudní ochranou před věřiteli. Soud aerolinkám povolil restrukturalizaci pod dohledem správce. Před několika týdny firma oznámila, že našla investora, získání financí je ale podmíněné úspěšným dokončením restrukturalizace. Překlenout problémy s hotovostí by jí měla pomoci i půjčka. Loni byly SkyEurope po ČSA nejsilnějším dopravcem na pražském letišti.

K tématu si můžete také přečíst:
SkyEurope chce mít hlavní sídlo nadále v Bratislavě
Vídeňské letiště přestalo odbavovat lety společnosti SkyEurope
Aerolinie SkyEurope, které požádaly o ochranu před věřiteli, budou dál létat

Martin Hromádka, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme