Aerolinky v Británii účtují zákazníkům přirážky za platby kartami

Britští zákazníci si připlácejí při transakcích kreditními i debetními kartami. V případě těch druhých by to mělo být zakázáno. Požaduje to nezávislý časopis spotřebitelů Which? a souhlasí s ním i britský Úřad pro poctivé obchodování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Platební kreditní karta

Platební kreditní karta

Peníze navíc účtuje britským zákazníkům devět z 28 aerolinek, které používají letiště ve Spojeném království. Společnosti SwissAir a Lufthansa oznámily, že začnou přirážky účtovat od listopadu.

Přirážky se pohybují do výše 8 liber, což je v přepočtu asi 200 korun. Aerolinky zdůvodňují přirážky tím, že mají dodatečné výdaje s realizací plateb kartami. Skutečné náklady na převod ale činí jenom 20 pencí za transakci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Kocourek, spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojením království, mluví o znevýhodnění britských zákázníků.mp3

Časopis Which? při průzkumu zjistil, že rodina, která si objedná zpáteční let u aerolinky Ryanair, zaplatí na přirážkách 40 liber navíc.

Redakce časopisu proto předložila letos v březnu stížnost u Úřadu pro poctivé obchodování a vyzvala ho, aby věc vyšetřoval. V červnu úřad navrhl, aby přirážky byly zakázány. Od té doby ale zákazníci zaplatily aerolinkám za přirážky dalších osmnáct milionů liber.

Firmy by také měly zjednodušit informování zákazníků o přirážkách. Informace jsou totiž často zmatené a zákazník se mnohdy dozví skutečnou cenu letenky až poté, co vyplní několik stránek údajů.

Přirážky ale neúčtují jenom aerolinky, nýbrž také jiné maloobchodní firmy

Mluvčí britského ministerstva financí řekl, že vláda je odhodlána přimět maloobchody včetně aerolinií, aby přirážky zrušily. Patřičná opatření mají být zavedena, zatím ale není známo kdy.

Už teď se ale lze placení navíc vyhnout při použití karty Visa Electron. Její provozovatelé ve velké většině případů neplatí přirážky žádné.

Milan Kocourek, Martina Maňasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme