Aeru svitla naděje na významný obchod s Libyí

Aero Vodochody začne jednat s Libyí o dodávkách náhradních dílů, generálních opravách a konečně i modernizacích letadel L-39 Albatros, které do této severoafrické země dodalo za minulého režimu. Libyjská armáda provozuje dohromady 180 albatrosů. Pro srovnání: české ozbrojené síly si objednaly 72 nových letadel L-159, nakonec si jich ponechají 24.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

L-39 Albatros

L-39 Albatros | Foto: Armáda ČR

Viceprezident vodochodské zbrojovky Zdeněk Stuchlík k možnému kontraktu s Libyí říká. "Libye byla v minulosti velkým odběratelem nejen letounů, ale vlastně opravárenských kapacit, náhradních dílů a služeb. Po uvalení embarga na tuto zemi samozřejmě Aero Vodochody, jako celá Česká republika, toto embargo důsledně dodržovalo. Nyní po jeho zrušení má Aero vytvořené licenční podmínky na to, aby mohlo v této zemi působit. To znamená, okamžitě obnovíme kontakty s příslušnými funkcionáři na libyjské straně."

Zbrojní embargo vůči Libyi zrušila Evropská unie začátkem týdne.

Aero vyrobilo podle Zdeňka Stuchlíka celkem na 3000 albatrosů, které vyvezlo do třech desítek zemí. Zhruba 1000 těchto letadel je ještě v provozu. Například pro Thajsko, Tunisko nebo Alžírsko je již vodochodská firma opravuje.

Vzhledem k tomu, že pro nová letadla L-159 podnik zatím nenalezl jiného zákazníka než českou armádu, chce se teď zaměřit hlavně na servis a modernizaci komerčně úspěšných albatrosů. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac potvrzuje, že zájem na obnovení obchodních vztahů bude oboustranný.

"Určitě se u nás nějaké žádosti o vývozní licence objeví, jsme si tím jisti. Dlouhá léta jsme tam dodávali vojenskou techniku, je to sice hodně let nazpátek, ale bude velký hlad po náhradních dílech."

Námitky proti dodávkám do Libye nemá ministerstvo zahraničí ani někteří poslanci. Lidovec Pavel Severa připomíná, že pokud tato severoafrická země nebude reexportovat zbraně někam jinam, není důvod, aby s ní české firmy neobchodovaly.

Marika Táborská, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme