Aféra kolem ředitele MMF by mohla ohrozit půjčky pro Řecko

Aféra kolem ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna, který zůstává ve vazbě v New Yorku, už rozvířila debatu o tom, kdo by jej měl v čele této instituce nahradit. Skandál zvedl ze židle například i německou kancléřku Angelu Merkelovou, podle které by měl Mezinárodní měnový fond i nadále vést Evropan. Změna ve vedení MMF by totiž mohla znesnadnit Evropské unii přístup k půjčkám na záchranu zadlužených ekonomik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn | Foto: AFP

Někteří komentátoři upozorňují, že o důležité křeslo by v případě Kahnova odchodu mohli usilovat zřejmě i zástupci zemí třetího světa. „Ani zemím třetího světa se v tuhle chvíli nijak výrazně nevyplatí riskovat druhou finanční krizi. Myslím si, že proto nebudou nějak výrazným způsobem komplikovat probíhající záchranné práce, které v tuhle chvíli pod taktovkou Mezinárodního měnového fondu běží na perifériích eurozóny,“ řekl hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš v pořadu Stalo se dnes.

Je ale podle něj možné, že by v některých případech, kde je jasné, že dluhy splatitelné nejsou, mohlo nové vedení, které by nebylo přímo napojeno na západoevropské politiky, postupovat mnohem agresivněji. „Například v případě Řecka si dovedu představit, že daleko razantněji budou tlačit na dřívější restrukturalizaci současných dluhů. To je možné, pokud by se skutečně do vedení MMF dostal někdo, kdo není přímo spřízněný se západoevropskými politiky,“ vysvětlil Bureš.

V případě ostatních západoevropských ekonomik, které mají v současné době problémy, se ale Bureš domnívá, že eurozóna strach mít nemusí. „Protože tam se postupuje poměrně standartní metodou. V případě Řecka ale i podle analýz Mezinárodního měnového fondu dluhy dlouhodobě udržitelné nejsou,“ podotkl hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Strauss-Kahn není nenahraditelný

Silně zadlužené Řecko nyní vyjednává s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem o podmínkách pro získání mezinárodní pomoci 110 miliard eur. Navíc se eurozóna dohodla na společné pomoci Portugalsku. Zadlužené zemi půjčí v průběhu tří let 78 miliard eur. Třetinu z této částky poskytne právě Mezinárodní měnový fond.

Někteří odborníci upozorňují také na to, že Dominique Strauss-Kahn hrál při řešení světové finanční krize zásadní roli. „Určitě hrál celkem výraznou roli a v neklidných dobách se mu dařilo fond řídit poměrně slušným způsobem. Jeho role je vnímaná pozitivně. Na druhou stranu není nezastupitelný. Na jeho místo by se určitě našla celá řada dobře kvalifikovaných nástupců,“ dodal Bureš.

Newyorský soud dnes rozhodl, že generální ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn zůstane ve vazbě do pátečního líčení kvůli podezření, že sexuálně obtěžoval pokojskou. Soud tak vyhověl žádosti obžaloby, která tvrdila, že Strauss-Kahn by se mohl pokusit o útěk. Jeho vinu v případě pokusu o znásilnění navíc podle prokurátora potvrzují i předběžné výsledky testů DNA.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme