Aféra v koncernu Siemens se rozrůstá

Do obřích rozměrů se rozrůstá defraudantská aféra u německého koncernu Siemens. Několik manažerů z telekomunikační divize společnosti mělo z kont svého zaměstnavatele odčerpat až 200 milionů eur, tedy asi pět a půl miliardy korun. Peníze většinou směřovaly do černých fondů na uplácení potenciálních zákazníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

3G koncepty Siemens

3G koncepty Siemens | Foto: Siemens

Policie včera zatkla další dva zaměstnance finančního odboru koncernu, čímž se počet vězněných manažerů zvýšil na číslo šest. Vyšetřovatelé se domnívají, že tato skupina tvořila zločineckou bandu, která na černá konta, mimo jiné ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, převedla desítky milionů eur.

Tyto fondy pak sloužily jako štědrý zdroj úplatků. Podle serveru Spiegel-Online si tak třeba Siemens v devadesátých letech "koupil" za 5 milionů eur vstup na italský telekomunikační trh.

Úplatky si koncern údajně zajistil také kontrakt na dodávku bezpečnostního systému pro letní olympijské hry v Aténách. Nemalé částky putovaly podle dosavadních zjištění vyšetřovatelů taky do kapes vysokých představitelů režimu v Nigérii a menší suma pak skončila v Sýrii.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme