Afghánskou ropu budou objevovat a těžit Číňané

Čína získala povolení k hledání a těžbě ropy v Afghánistánu. Kontrakt v hodnotě desítek milionů dolarů je vůbec prvním svého druhu, který v Afghánistánu získal zahraniční investor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánský prezident Hamíd Karzáí

Afghánský prezident Hamíd Karzáí | Zdroj: ČTK

O získávání nerostných surovin v Afghánistánu usiluje řada zemí, průzkum ložisek ale ztěžuje pokračující boj mezi vládními jednotkami a spojenci na jedné a islámskými radikály na druhé straně. Podle Spojených států přitom jen zásoby minerálů v Afghánistánu dosahují hodnoty 3 biliony dolarů.

Státní čínský gigant China National Petroleum Corporation vybuduje na základě uzavřené dohody tři ropná pole na severu Afghánistánu. Zásoby ropy v této oblasti jsou odhadovány na 87 milionů barelů a Kábul má v příštích deseti letech získat z tohoto kontraktu zhruba pět miliard dolarů.

Pro Peking je to další obchodní úspěch v Afghánistánu, na přelomu let 2007 a 2008 totiž podepsala jiná čínská státní společnost smlouvu na těžbu mědi v hodnotě téměř tří miliard dolarů.

Afghánistán je bohatý na přírodní zdroje, které mohou státní pokladně zajistit stálý příjem, problémem je ale bezpečnostní situace v zemi, špatná infrastruktura a rozbujelá korupce.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme