Afrika hledá společný postoj k další liberalizaci obchodu

V Káhiře se scházejí ministři obchodu afrických zemí, aby se pokusili najít společný postoj ke stále diskutované další liberalizaci světového obchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Káhira - metropole arabského světa

Káhira - metropole arabského světa | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Ta by otevřela Afriku zejména poskytovatelům služeb. Stejně tak by ale díky ní zájemci o dovoz afrického zboží mohli například profitovat ze snížení bariér na importované zemědělské komodity.

Podle Michala Jirkovského z poradenské společnosti Xenia, která se africkými trhy zabývá, není problém s otevřeností tamních trhů pro firmy z Evropy. Uvedl to ve vysílání Rádia Česko.

"V podstatě nějaké bariéry v Africe nejsou. To je spíš neochota, neinformovanost, někdy lenost evropských firem včetně českých do Afriky jít," řekl Jirkovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na afrických trzích hovořil Michal Jirkovský na Rádiu Česko

V této souvislosti zároveň kritizoval nedávné rozhodnutí české diplomacie zrušit velvyslanectví v Angole a Zimbabwe a misi v Kapském Městě. Šance českých firem prosadit se na tamních trzích to podle jeho slov určitě zkomplikuje.

Michal Jirkovský si myslí, že v Česku chybí silné ministerstvo, které by bylo obdobou někdejšího ministerstva zahraničního obchodu. Ministerstvo zahraničních věcí se dle něj příliš orientuje na Evropskou unii.

"Z hlediska čistě podnikatelského, obchodního, my potřebujeme zastupitelské úřady právě v těch státech, které jsou diktátorské, chudé, vzdálené, nestabilní. Tam bez pomoci ambasády v podstatě český obchodník nemá šanci," řekl Michal Jirkovský v rozhovoru pro Rádio Česko.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme