Agentura Fitch: České ekonomice pomůže k oživení slabší koruna

Česká ekonomika v příštím roce oživí. Hrubý domácí produkt vzroste o 1,6 procenta. Odhaduje to ratingová agentura Fitch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo ratingové agentury Fitch v New Yorku

Sídlo ratingové agentury Fitch v New Yorku | Zdroj: Reuters

Česká ekonomika, zejména průmysl, je úzce napojená na eurozónu. Je důležité, jak se bude vyvíjet hospodářství zemí, které platí eurem. A protože v příštím roce jejich ekonomiky oživí, mělo by se to projevit i na českém trhu.

Agentura Fitch ale uvádí ještě jeden důvod, a to slabší korunu. Česká národní banka tak má po intervencích také zastánce. Právě i slabší koruna by měla podle ČNB v příštím roce podpořit ekonomiku.

Fitch Ratings patří k nejvýznamnějším ratingovým agenturám. S Moody's a Standard & Poor's jsou označovány jako ‚velká trojka‘. Tyto agentury z USA působí na celém světě a jejich hodnocení je mezinárodně uznáváno.

Navíc Česká republika je na dobré cestě k tomu, aby splnila jeden ze svých cílů pro letošní rok, a to udržet schodek státního rozpočtu pod 3 procenty vůči hrubému domácímu produktu.

Rating Česka podle Fitch nadále těží z dobrého makroekonomického rámce, nízké zadluženosti soukromého sektoru, odolného trhu práce a stabilního bankovního sektoru.

Otázkou je, jak to bude s deficitem na příští rok. Mezi stranami, které jednají o koalici, totiž není kolem rozpočtové politiky stoprocentní shoda. Podle agentury Fitch by ale deficit příští rok neměl překročit tři procenta HDP.

V odhadu růstu HDP se s agenturou shoduje i ministerstvo

Podle nejnovějšího průzkumu ministerstva financí by měl hrubý domácí produkt v příštím roce stoupnout o 1,6 procenta - tedy stejně, jak odhaduje už zmíněná agentura Fitch. Následně by měl růst ekonomiky ještě zrychlit.

Oživení pro příští rok očekává také Česká národní banka. Její odhady počítají už s devizovými intervencemi.

Od zahájení intervencí uplynul měsíc. Během něho zdražily například některé druhy elektroniky. Nejvíc se zvýšily ceny fotoaparátů a LCD televizí.

Ceny potravin v supermarketech zůstaly stejné. Vyplývá to z údajů několika serverů a internetových obchodů.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme