Agentura Fitch: Francie si letos udrží nejvyšší rating

Agentura Fitch letos nesníží hodnocení schopnosti Francie splácet své dluhy. Francie podle agentury letos nepřijde o nejvyšší možný rating, tedy AAA. Fitch to uvedla ve výhledu hodnocení evropských zemí pro tento rok. V poslední době se přitom šířily spekulace, že by Francie mohla svůj prestižní rating ztratit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty Francouzů v Paříži

Protesty Francouzů v Paříži | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Francie na sebe prostřednictvím své účasti v evropských záchranných fondech vzala potenciálně velmi vysoké závazky. Navíc nebyla schopná už skoro 40 let sestavit vyrovnaný státní rozpočet. A její ekonomika roste jen slabě.

Kvůli tomu se spekuluje, že některá ze tří velkých agentur sníží francouzský rating. To by znamenalo tvrdou ránu pro evropský způsob boje s dluhovou krizí, který se opírá o 6 zemí eurozóny s nejvyšším možným ratingem.

Agentura Fitch ale potvrdila, že pro letošek se Francie snížení svého hodnocení bát nemusí. Ještě do konce ledna naopak může přijít zhoršení ratingu jiných zemí včetně Itálie.

Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme