Agentura Fitch pohrozila snížením ratingu Číny. Kvůli množství bankovních úvěrů

Ratingová agentura Fitch pohrozila snížením ratingu Číně. Důvodem je rekordní objem půjček, které poskytuje čínský bankovní sektor. Z poslední dva roky si Číňané vzali úvěry v přepočtu za 2,7 bilionu dolarů. Čína má zatím rating AA-, výhled pro čínský dluh je ale negativní. Fitch ho ze stupně stabilní revidovala letos v dubnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking dusí smog

Peking dusí smog | Foto: Robert Mikoláš

Jak na Rádiu Česko upozornil předseda Mezinárodní obchodní komory Michal Mejstřík, v tuto chvíli ještě nejde o snížení ratingu Číny, ale o varování, tedy negativní výhled.

„Čína se s podobnou situací v bankovním sektoru už několikrát potýkala, a souhlasím s těmi, kteří tvrdí, že čínská vláda má mimořádné nástroje na to, aby mohla odkoupit špatné úvěry. To znamená, že ta země, když dostane takovéto varování, si s tím umí poradit,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem čínského ratingu sleduje také předseda Mezinárodní obchodní komory Michal Mejstřík. Byl hostem Rádia Česko.

Za hlavní problém čínské ekonomiky lze podle Mejstříka považovat fakt, že v okamžiku, kdy klesl objem významnějších exportů během hospodářské krize, hledala čínská vláda nějakou náhradu. „A s ohledem na to, že je tam vysoká úroveň domácích investic a poměrně malá úroveň, tak se hledalo zvýšení domácí spotřeby. A to se ukazuje daleko těžší, než si všichni mysleli,“ dodal.

Už dlouho analytiky předpovídaným problémem je realitní bublina, která v Číně vzniká. „Realitní bublina v nějaké chvíli splaskne a další dynamika růstu rezidenční výstavby podporované z regionů se ukáže být neudržitelná,“ řekl Mejstřík.

Připomněl, že státem kontrolované čínské banky vyhlásily za 1. pololetí vysoký růst zisků, v řadě případů 20 procentní. „Nyní jim hrozí pokles mezinárodní investiční aktivity, což by bylo pro Čínu nepříznivé. Na druhé straně měly čínské banky mezinárodní vydání akcií. Takže vnímání investorů je navzdory špatným úvěrům dvojaké. Na jedné straně všichni cítí obrovskou příležitost k dalšímu růstu zisku bank. Na druhou stranu všichni cítí, že čínská vláda je díky obrovským rezervám v dolarech a dalších měnách připravena použít rezerv a odkoupit část špatných úvěrů,“ přiblížil.

Vladimír Kroc, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme