Agentura Fitch Ratings zlepšila Česku úvěrová hodnocení

Česká republika získala díky dobré ekonomice lepší ratingové hodnocení. Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zvýšila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky o jeden stupeň - z dosavadního A mínus na A. Česko si zvýšení ratingů zasloužilo silným ekonomickým růstem, hospodářskou integrací se západní Evropou a umírněným vnějším zadlužením.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Stejného názoru je i ekonom ČSOB Marek Fér: "Podle mého názoru hlavním důvodem je vysoký růst české ekonomiky, kdy hrubý domácí produkt roste v současnosti rekordním tempem v dosavadní historii, a současně další důvod spatřuji v tom, že zahraniční obchod České republiky vykazuje po dlouhé době poprvé letos přebytek."

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky odráží zlepšení ratingu České republiky touto renomovanou agenturou výborný stav naší ekonomiky a zlepšující se stav veřejných rozpočtů. "Je to signál pro všechny investory, že se ekonomická situace České republiky přibližuje vyspělejším členům Evropské unie. Je to ocenění, že Česká republika v tuto chvíli zažívá zdravý a silný hospodářský růst a že se nám daří zlepšovat situaci veřejných rozpočtů," uvedl Sobotka.

Zároveň doplnil, že hospodářské výhledy České republiky, hovoří o tom, že dodrží parametry konvergenčního programu a bude snižovat tempo našeho zadlužování podle plánu.

Příjmy na hlavu u nás dosáhly na konci loňského roku 18,4 tisíce dolarů - v přepočtu 445 tisíc korun a jsou nadprůměrné ve srovnání s jinými novými členy Evropské unie. Dokonce se tento údaj blíží úrovni starších členů unie, jako je třeba Portugalsko. Jeho loňské příjmy na hlavu jen mírně přesahovaly 19 tisíc dolarů .

Podle ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška je to zpráva potěšitelná. "Zlepšení ratingu o jeden schůdek je výsledkem vyššího ekonomického růstu. Jedná se v zásadě o dobrou zprávu, ale ten její význam je tak nepatrný, že si jí finanční trhy prakticky nevšimnou," doplnil Sobíšek.

Co to rating vlastně je, vysvětlil hlavní ekonom Reiffeisen Bank Pavel Mertlík: "Je to schopnost státu hradit své závazky. Státu, mám tím na mysli České republiky jako subjektu, který v tomto případě především vydává dluhopisy, případně přijímá úvěry. V přeneseném smyslu tu ale znamená ocenění celé země, všech ekonomických subjektů, a bývá pravidlem například to, že jednotlivé firmy nemohou mít vyšší rating, než má stát, ke kterému patří."

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme