Agentura Fitch snížila rating Maďarska do spekulativního pásma

Maďarská vláda neplánuje zmrazit bankovní vklady obyvatelstva a nebude omezovat nezávislost a suverenitu národní banky a maximální vyjde vstříc Mezinárodnímu měnovému fondu. Řekl to maďarský premiér Viktor Orbán po setkání s prezidentem centrální banky. Počáteční zklidnění ale narušilo snížení ratingu Maďarska další agenturou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Orbán

Viktor Orbán | Zdroj: ČTK

Nečekané setkání u premiéra bylo podle pozorovatelů velmi užitečné. Protože už samotný fakt, že spolu jednají předseda vlády a prezident národní banky působí stabilizujícím dojmem. Navíc premiér Orbán slovně deklaroval nezávislost banky, kromě toho vyjádřil vůli, co nejdříve zahájit jednání s MMF o dalším úvěru pro Maďarsko.

Výrazná nervozita z posledních dnů na trzích vzápětí polevila. Ale jen do chvíle, co po Moody's a Standard and Poor´s snížila rating Maďarska i agentura Fitch, a to o jeden stupeň na známku BB plus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu v Budapešti Gregor Martin Papucsek mluví o snížení ratingu Maďarsku ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

To znamená, že rating Maďarska se tak dostal do spekulativního pásma, kde je vysoká pravděpodobnost, že se zemi prodraží dluhová služba. Výhled ratingu je negativní.

Samotné snižování ratingu není překvapující, otazníky však vyvolává načasování. Mluvčí vlády Andreas Gyros se přímo vyjádřil, že je mimořádně překvapený a diví se, protože za poslední den forint vůči euru posiloval, rizikový poplatek na maďarské státní obligace klesl, takže se projevovaly pozitivní tendence.

Politici se po dlouhém mlčení jednoznačně vyjádřili, že jsou ochotni problémy řešit. Ministerstvo hospodářství vydalo prohlášení, v němž označuje postup agentury Fitch za nepodložený a neodůvodněný, a že je to prý další poplašná zpráva.

Na trzích rozhodnutí agentury Fitch nezpůsobilo žádné překvapení. Trhy by ale konečně chtěly věřit pozitivním signálům, ale situace je zatím andále proměnlivá a mimořádně křehká.

Martin Dorazín, Gregor Martin Papucsek, Eva Presová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme