Agentura Fitch snížila rating pěti zemím eurozóny, včetně Itálie

Ratingová agentura Fitch snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti u pěti ze sedmnácti zemí eurozóny. Vedle Itálie a Španělska kleslo hodnocení i Belgii, Slovinsku a Kypru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Agentura Fitch snížila rating pěti zemím eurozóny, například i Belgii (ilustrační foto)

Agentura Fitch snížila rating pěti zemím eurozóny, například i Belgii (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Agentura varovala už v prosinci loňského roku, že může rating těchto zemí snížit, a to kvůli neexistenci promyšleného řešení dluhové krize v eurozóně.

Ekonom Jan Novotný z pražského institutu CERGE EI nepředpokládá, že by snížení ratingu mělo na situaci v eurozóně výraznější vliv. Podle něj jde jen o potvrzení obav, které v současnosti panují.

„Prohlášení navíc vyšlo v pátek, bude zřejmě přebyto tím, co se řekne na ekonomické konferenci v Davosu a nebudeme tak mít žádný dopad na trhy. Ty se k tomu už v pondělí a v úterý nebudou vracet,“ míní Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Jan Novotný z pražského institutu CERGE EI v pořadu Stalo se dnes

Fitch potvrdila problémy Španělska, Itálie je ale podle ekonoma CERGE EI už v současné době z problémů venku a řecká cesta mu rozhodně nehrozí.

„Po Řecku je další na řadě možná Portugalsko, Itálie je už ale pevně ukotvena nad hranicí bankrotu,“ je přesvědčen ekonom Jan Novotný.

Francie AAA udrží

Problémům kvůli vysokému zadlužení čelí i Francie, která je druhou největší ekonomikou eurozóny. Fitch ale nepředpokládá, že by Francie letos o svůj špičkový rating přišla.

Belgii snížila agentura Fitch známku z AA+ na pouhé AA. U Belgie se mohla agentura nechat ovlivnit kritikou Evropské komise ohledně státního rozpočtu, který připravila nová vláda premiéra Di Rupa. Po výtkách Komise, že je rozpočet příliš optimistický, musela vláda zmrazit na nejbližší měsíce další více než miliardu eur výdajů.

Snížení ratingu již dříve čelily i další evropské země, například i Rakousko, Slovensko nebo Portugalsko. Snížené hodnocení jim přidělila agentura Standard & Poor´s. Ta loni snížila rating i Spojeným státům.

Mezi nejznámější ratingové agentury patří vedle Standard & Poor's právě Fitch a také Moody's. Hodnotí schopnost bank, firem, ale i států splácet dluhy. Nejvyšší, tedy nejlepší rating, se označuje jako AAA.

Jitka Malá, Igor Maňour, Jan Richter, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme