Agentura Fitch zbavila Británii prestižního úvěrového ratingu AAA

Velká Británie přišla u ratingové agentury Fitch o svoji prestižní úvěrovou známku AAA. Její hodnocení je teď o stupeň nižší na stupni AA+, údajně kvůli zhoršením výhledu britské ekonomiky a veřejných financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo ratingové agentury Fitch v New Yorku

Sídlo ratingové agentury Fitch v New Yorku | Zdroj: Reuters

Nejvyšší ratingové hodnocení snížila Británii už v únoru jako první agentura Moody´s. Zdůvodnila to slabým výkonem ekonomiky a ohrožením fiskálních cílů vlády.

Británie je na tom ale podle Fitch stále velmi dobře. Nový rating má stabilní výhled, což znamená, že agentura neuvažuje v dohledné době o jeho změně.

Standard & Poor's zatím zachovává Británii nejvyšší známku, v prosinci však změnila její výhled na negativní. To znamená, že pravděpodobnost snížení ratingu v příštích měsících je jedna ku třem.

Úvěrový rating, který přidělují jednotlivým státům tři globálně uznávané agentury, je signálem o jejich platební spolehlivosti. V současnosti mají nejvyšší rating AAA z velkých vyspělých ekonomik pouze Německo a Kanada.

Zdenka Turková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme