Agentura Moody's potvrdila Česku vysoký rating A1. Chválí vládu za škrty

Agentura Moody's pochválila Česko za snahu vyrovnat se s rostoucím zadlužením. Navzdory tomu, že české hospodářství od třetího čtvrtletí loňského roku stále zpomaluje, agentura potvrdila jeho rating na úrovni A1 a zároveň Česku přiřadila stabilní výhled.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová oblast - ilustrační foto

Průmyslová oblast - ilustrační foto | Foto: Comstock Images

Rating A1 je vysoko v investičním pásmu a o Česku říká, že investice do tuzemských vládních dluhopisů jsou bezpečné a výkyvy mohou způsobit jen nenadálé vnější ekonomické změny.

„Tato zpráva byla očekávaná. Změna ratingu České republiky se aktuálně nedá očekávat, a to ani k lepšímu, ani k horšímu. České veřejné finance se za poslední rok znatelně zlepšily,“ řekl Rádiu Česko hlavní analytik společnosti Patria Finance David Marek s tím, že je potřeba, aby pokračovaly reformy směřující k ještě nižším deficitům státního rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Marek pro Rádio Česko okomentoval potvrzení ratingu A1 pro Českou republiku.

"Úrok, za který si vláda půjčuje na finančních trzích, je ve srovnání s Polskem, Maďarskem i řadou západoevropských zemí relativně nízký a aktuálně již plně zahrnuje současnou ratingovou známku," myslí si Marek. Neočekává proto další snížení půjček, dokud nedojde k dalšímu zlepšení klíčových parametrů české ekonomiky.

Šíření nákazy dluhové krize z eurozóny do České republiky je podle Moody's jen omezené. "Dluhová krize nebo finanční krize v jiné podobě se do České republiky nedostane přímo otevřenými dveřmi, protože české banky jsou dobře kapitalizované a schopné absorbovat i případné výrazné ztráty, což kromě Moody's říkají i zátěžové testy České národní banky," dodává analytik David Marek.

Vliv sousedních ekonomik

Českou ekonomiku podle Marka nejvíce ovlivňují blízké ekonomiky jako Německo či Rakousko. Domnívá se ale, že pokud budou problémy Itálie, Španělska a jiných zemí eskalovat, mohou se snadno přelít do jejich ekonomické situace. "Na ní je zase závislé Německo a na něm jsme zase závislí my. Problém na jihu Evropy se nás tedy přímo nedotkne, ale skrze rozlití do celé eurozóny se nás týká také," uzavírá Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na potřebu profinancovanosti dluhů upozornil ve Stalo se dnes analytik Raiffeisenbank Aleš Michl

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl považuje za důležité profinancovat dluhy. „Otázka zní, aby si někdo kupoval naše dluhopisy za rozumný peníz. Abychom byli schopni profinancovat naše dluhy s nízkým úrokem. Zatím se nám to daří.“

„Nepřeceňujme, ani nepodceňujme rating. Kupa států zbankrotovala i s fantastickým ratingem, to samé jako, že kupa států zbankrotovala s pětimístným zadlužením,“ upozornil Michl.

Ratingy vnímá jako oponentské posudky. „Stejně mám svoji hlavu, jsem odpovědný za své investice. Nedělám primární rozhodnutí jen na základě ratingu," poznamenal Aleš Michl.

Milan Kopp, Ondřej Černý, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme