Agentura Moody's snížila dílčí ratingy největších českých bank

Největší české banky přišly o svůj prestižní rating. Agentura Moody's snížila dílčí ratingy ČSOB, České spořitelny a Komerční banky o jeden stupeň - z úrovně Aa3 na A1. V praxi to znamená, že u jmenovaných bank poklesla jejich schopnost dostát závazkům plynoucím z korunových depozit. Informaci přinesl deník E15 i Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB

ČSOB | Foto: Marián Vojtek

Analytici Moody's se rozhodli rating ČSOB, České spořitelny a Komerční banky snížit proto, že předpokládají, že v případě zhoršení ekonomické situace by Česká národní banka ani stát nemohly těmto bankám kvůli špatnému stavu veřejných financí pomoci.

Rating bankovních vkladů proto Moody´s snížila na stejnou úroveň, jakou mají české státní dluhopisy. Přesto ale agentura neočekává, že by se české banky dostaly do vážných problémů, a že by na trhu nedokázaly obstát i bez státní pomoci.

Moody's u každé instituce označila také její rizika. Česká spořitelna je podle agentury ohrožena velkým portfoliem spotřebitelských úvěrů s vyšším rizikem a také svou angažovaností v realitním sektoru.

Komerční bance a ČSOB plynou rizika z toho, že má ve svém úvěrovém portfoliu několik velkých klientů a že se příliš soustředí na sektor malých a středních podniků, uvádí Moody´s. Jejich úvěry jsou totiž podle agentury zhoršením ekonomického prostředí ohroženy více než jiné druhy půjček.

Podle děkana Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Petra Dvořáka je krok Moody´s spíše reakcí na okolní prostředí než na samotnou situaci v českých bankách. "Banky jsou hodně závislé na vývoji ekonomiky, který je dnes - ať už u nás nebo v kterýchkoli jiných zemích ve světě - velmi nejistý. A těžko se dá nějakým způsobem věrohodně předikovat. Spíš bych to tedy viděl jako reakci na potenciální rizika, která plynou z toho, že se ekonomika bude vyvíjet ještě nějakou dobu ne příliš vzestupně," řekl Dvořák Rádiu Česko. Nevyloučil také další snížení ratingu českých bank. V dané chvíli k tomu ale podle něj důvod není.

Přehrát

00:00 / 00:00

Největší české banky přišly o svůj prestižní rating. Příspěvek Nadi Bělovské a rozhovor s děkanem Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Petrem Dvořákem.

Jan Matoušek z České bankovní asociace řekl, že není třeba panikařit. V pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes řekl, že české banky jsou dostatečně likvidní a schopné dostávat svým závazkům. Snížení ratingu našim bankám podle Matouška neublíží.

Názory Jana Matouška z České bankovní asociace na rating českých bank v pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Ondřej Černý, Katarína Brezovská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme