Agentura Moody’s snížila rating 15 velkým bankám. Třeba Goldman Sachs

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s Investors Service snížila rating patnácti světových bank. Nechybí mezi nimi takoví giganti jako Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase nebo Bank of America. Snížení ratingu se přitom už očekávalo, protože agentura Moody‘s svoji revizi avizovala už s předstihem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Goldman Sachs

Goldman Sachs | Zdroj: Reuters

„Agentura Moody’s se zaměřila právě na rizika plynoucí z toho, že banky mají značnou část příjmů z kapitálové trhu. Rizika na poměrně nervózních kapitálových trzích se budou přenášet do jejich výkonnosti,“ řekl analytik Fio Banky David Brzek.

Snížení ratingu ale bylo nakonec mírnější, než se očekávalo. „Žádné z firem nebyl rating snížen více, než bylo původně naznačeno. Naopak některým firmám byla rating snížen méně. Výrazně dramatické dopady tam asi nebudou. Navíc některé banky se samy ohradily, že nesouhlasí s hodnocením,“ upřesnil Brzek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Fio Banky David Brzek ve Světě o deváté

Jedná se například o Royal Bank of Scotland, která už vyjádřily nesouhlas se snížením hodnocení. To podle prohlášení banky v jejím případě nijak nereflektuje podstatné zlepšení situace v celé bankovní skupině. V posledních letech se navíc objevují hlasy, že systémy ratingových agentur nejsou úplně ideální a že by to chtělo změnu.

Současný bankovní sektor nicméně podle Brzka není po snížení hodnocení agenturou Moody’s nyní pod výrazným tlakem.

„Po samotném výsledku přišla mírná úleva. V poobchodní fázi jsme mohli vidět, že některé z bank, kterým byl rating snížen méně, než se očekávalo, naopak rostly. Aktuálně se v Evropě bankovní tituly obchodují už mírně v plusu, dotčené banky třeba ne, ale celkově bankovní sektor není pod výrazným tlakem,“ dodal ekonom.

Barbora Kreuzerová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme