Agentura Moody's snížila rating Itálie

Poprvé od roku 1993 snížila agentura Moody's rating Itálie, a hned o tři stupně. Navíc připojila varování, že by se něčeho podobného mohly dočkat i další evropské země, které nemají nejvyšší známku kvality. Důvěra trhu ve schopnost některých členů eurozóny vypořádat se se současnými problémy je totiž blízko bodu mrazu. V důsledku toho mají tyto země stále větší potíže nejen se zajištěním likvidity, vysvětluje Moody's. Akcie i proto v noci padaly a euro bylo pod tlakem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratingová agentura Moody´s

Ratingová agentura Moody´s | Zdroj: Reuters

Trh podle Moody's přestává věřit tomu, že se pomalu rostoucí Itálie dokáže vypořádat se svým dluhem. Proto ji snížila rating. Půjčky zemi proto podraží.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech italské ekonomiky mluvil na Rádiu Česko ekonom Citibank Jaromír Šindel

„Z pohledu Itálie je to samozřejmě negativní zpráva, na druhou stranu ten krok byl očekávaný s ohledem na rozdíl ratingu vůči ostatním agenturám a byl tam negativní výhled. Trhy v příštím roce počítají v Itálii s velice slabým růstem,“ říká ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Další problém vidí trhy v nestabilní politické situaci v itálii.Vláda, oslabená osobními skandály premiéra Berlusconiho, ale také rostoucími neshodami v koalici a ztrátou popularity, váhá s prosazováním reforem a privatizací požadovaných Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem.

Stále častěji se ozývají hlasy požadující předčasné volby. Agentury však znepokojuje také eventuální volební vítězství levice, která doporučované kroky razantně odmítá.

Důvěra ve stabilitu mizí

„Pokud uvidíme další tlaky ve zbývajících státech eurozóny, případnou restrukturalizaci v Řecku či v Portugalsku, tak bude potřeba pravděpodobně i rozšířit záchranný balíček eurozóny. Právě proto, aby se zamezilo spekulacím trhu o tom, zda Itálie přežije případný default Řecka či ne," pokračuje Šindel.

Podle něj je možné, že dojde ke snížení ratingu i dalších evropských zemí, jak varuje Moody's:

„Uvidíme, jak bude probíhat případná restrukturalizace dluhu v Řecku, případně v dalších státech. Snížení ratingu očekáváme u Španělska a Portugalska a možná i dalších států.“

Důvěra ve stabilitu evropského bankovního sektoru mizí. Problémy má například francouzsko-belgická Dexie.

„Pokud k restrukturalizaci dluhu dojde, bude pravděpodobně potřeba nekapitalizovat některé banky, některé bankovní systémy v jednotlivých zemích. Uvidíme, nakolik se politici dohodnou, zda to bude z národních zdrojů nebo ze záchranného balíčku eurozóny. V tomto případě by se ale musel balíček rozšířit,“ dodává Šindel.

Vědunka Lunardi, Roman Chlupatý, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme