Agentura Moody's snížila rating Španělska

Ratingová agentura Moody's snížila hodnocení Španělska o 2 stupně na známku A1. Výhled ratingu je přitom podle ní negativní. To znamená, že ho může v budoucnu opět snížit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratingová agentura Moody´s

Ratingová agentura Moody´s | Zdroj: Reuters

Za problémy Španělska může podle agentury hlavně špatná situace jeho bank. Snížení španělského ratingu by mohlo dále vyhrotit dluhovou krizi v eurozóně.

Situace Španělska je přitom vzhledem k jeho velikosti pro budoucnost eurozóny zásadní. Zpráva o snížení jeho ratingu navíc přišla v době, kdy se problémy dotýkají už i Francie.

Agentura Moody's varovala, že by mohla snížit výhled u francouzského ratingu ze stabilního na negativní. Francie je jednou ze zemí, která má vůbec nejvyšší možný rating, tedy AAA.

Potenciálně ji ale ohrožují závazky za oslabené země eurozóny, situace jejích bank a slabá naděje na hospodářský růst. Evropští lídři chtějí šíření dluhové krize zastavit na nedělní schůzce v Bruselu. Mají se mimo jiné dohodnout na způsobu navýšení záchranného fondu eurozóny.

Nedávno už potřetí během posledních tří let snížila rating Španělska agentura Standard & Poor's. Tentokrát kvůli obavám z toho, že pomalý růst v zemi i v celé Evropě zkomplikuje snahy o vyřešení dluhové krize. Jak Standard & Poor's doplnila, další snížení španělského ratingu nelze vyloučit.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme