Agentura Moody´s snížila výhled tuzemských bank

Českým bankám hrozí odliv kapitálu a menší zisk. Upozorňuje na to Mezinárodní ratingová agentura Moody´s. Snížila pro ně výhled ze stabilního na negativní. Agentura tento krok zdůvodňuje zhoršující se ekonomickou situací v Evropě, která se odrazí i v bankovním sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Většina tuzemských bank má navíc vlastníky v zemích eurozóny, které ohrožuje dluhová krize.

Agentura ale současně konstatuje, že české banky mají tlusté kapitálové polštáře a stabilní základnu vkladů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o jedné byl analytik Fio banky David Brzek

V posledních zátěžových testech centrální banky ale všechny tuzemské finanční ústavy dopadly na výbornou. Měly by odolat případným negativním šokům.

Hodnocení agentury Moody´s a ČNB se rozchází.

„Jsou tam nepatrné rozdíly, ČNB pracovala s nějakými základními scénáři, pak měla nějaké pesimistické varianty. V základním scénáři se například uvažovalo o tempo růstu HDP 0,7 %. Analytici Moody´s odhadují pro následující rok 0,6, takže drobné disproporce tam jsou a pak to takhle může vyjít. Měli tam i další faktory se zahraničními vlastníky, které ČNB tolik nezohledňuje,“ říká analytik Fio banky David Brzek.

Další zhoršování ratingu závisí na ekonomickém vývoji.

„Očekávat další zhoršování ratingu bude v závislosti na tom, jak se budou vyvíjet podmínky, jak se dopady ekonomické krize projeví a úvěrová kvalita portfólií půjde dolů a banky budou mít problémy se splácením svých poskytnutých úvěrů, tak to bude záviset od toho, jak bude také následovat ekonomický vývoj,“ dodává Brzek.

Jana Zemanová, Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme