Agentura Moody's zvažuje snížení ratingu Spojených států

Ekonomické vyhlídky Ameriky se dál zhoršují. Agentura Moody's zvažuje snížení ratingu Spojených států z trojitého A jako nejspolehlivějšího dlužníka. Oznámila to po dalším dnu neúspěšných jednání amerických politiků o zvýšení stropu zadlužení federální vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodníci naslouchají projevu šéfa Fedu Bena Bernankeho

Obchodníci naslouchají projevu šéfa Fedu Bena Bernankeho | Zdroj: Reuters

Prezident Obama údajně odešel z jednání s republikány v Kongresu viditelně rozezlený. Konzervativci navrhují krátkodobou dohodu a zvýšení dluhu vlády výměnou za rozpočtové škrty, což Bílý dům vytrvale odmítá a dohoda je v nedohlednu.

Podle agentury Moody's tak existuje sice malé, ale přeci jen reálné riziko, že americká federální vláda nebude podruhé v srpnu schopna plnit své závazky a platit dluhy. Moody's se tak stala první z hlavních ratingových agentur, která před takovou možností otevřeně varuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Luboš Mokráš ve Světě o osmé na Rádiu Česko

Pokud se rating Spojených států opravdu sníží, bude to znamenat vážné prohloubení americké rozpočtové krize.

Bernanke: FED je připravena ekonomiku znovu podpořit

Moody's se tak připojila k varování, které vyslovil šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Podle něj je takzvaný default jedním z faktorů, které by mohly ohrozit současné oživení. To je přitom FED podle něj připravena podpořit novým balíčkem pomoci.

Možnost, že by Amerika na čas nebyla schopna splácet své závazky, berou trhy čím dál tím vážněji. I proto dnes asijské akcie ztrácely a dolar v noci oslabil. Analytik České spořitelny Luboš Mokráš si myslí, že vše skončí kompromisem demokratů a republikánů: „Budou se schopni dohodnout, strop zvýší a nedojde k defaultu.“

Dolar oslabil nejen kvůli Moody's ale i tomu, že by FED podle Bernankeho mohl v případě potřeby ekonomiku povzbudit dalším balíčkem pomoci. Podle Mokráše je to ale málo pravděpodobné.

„Musel by se otočit trend u jádrové inflace, která momentálně roste. Musela by klesnout minimálně pod 1,5 procenta. Také by se musela udržet vysoká míra nezaměstnanosti nad 9%. Zatím to nevypadá, že by ke splnění těchto podmínek došlo,“ říká.

Nedávno ukončený druhý balíček pomoci - kvantitativní uvolňování - podle kritiků ekonomice nepomohlo. S tím Mokráš nesouhlasí: „Myslím si, že ten krok byl užitečný a určitě mohl k oživení, které jsme viděli v první polovině tohoto roku.“

Jestli americká centrální banka k další pomoci ekonomice skutečně přistoupí, ceny komodit budou podle Mokráše citlivější na vývoj především čínské ekonomiky.

Vít Pohanka, Roman Chlupatý, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme