Agentura Moody´s: Výsledky voleb nahrávají podnikatelům. Firmám se ulehčí hlavně papírování

Rychlejší přijímání pracovníků ze zahraničí, jednodušší administrativa nebo třeba novinky v elektronické evidenci tržeb - nejen to slibuje firmám a živnostníkům vítěz voleb hnutí ANO. Vyjednávání o nové vládě je sice teprve v úplných začátcích, přesto má vítězná strana ve svých bodech jasno. Pokud se ANO podaří prosadit plánované změny, poznají to nejen domácnosti, ale taky podnikatelé.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hnutí ANO (ilustrační foto)

Hnutí ANO (ilustrační foto) | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Většina ekonomů se shoduje, že v první polovině volebního období nové vlády se žádné zásadní změny neprojeví. Podle ratingové agentury Moody´s přesto výsledek parlamentních voleb nahrává podnikatelskému prostředí.

Evropské země budou řešit spor o vyslané pracovníky, týká se i českých řidičů kamionů

Číst článek

Vychází z předpokladu, že hnutí ANO povede příští vládní koalici. Agentura očekává, že do popředí zájmu se dostane například boj s daňovými úniky, posilování transparentnosti veřejných nákupů nebo taky snižování byrokracie. Hnutí ANO totiž usiluje o přechod na plnou elektronickou komunikaci. Podnikatelé by si tedy na jednom místě stáhli všechny zákony i vyhlášky jednoduše přes internet.

Velkou neznámou jsou investiční pobídky, které jsou pro chod firem důležité. Současná vláda nedávno schválila nový návrh ministerstva průmyslu a obchodu. Ten cílí hlavně na podporu vzniku nebo rozšíření technologických center. Cílem má být rychlejší ekonomický růst Česka. V současnosti jsou totiž žádosti o pobídky hlavně z oblasti výroby. Jenže o návrhu teď rozhodne nový kabinet.

Investiční pobídky

Hnutí ANO ve svém programu jasně říká, že pobídkami podpoří pouze investice do průmyslu. V tom ale vidí problém například viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Letos vznikne i zanikne rekordní počet firem. Podnikat začne zhruba 60 tisíc lidí

Číst článek

„Je spíše potřeba začít do České republiky lákat investory ne podle toho, kolik pracovních míst vytvoří, jako tomu bylo v minulosti. Je spíše potřeba lákat investory, kteří tady budou investovat do výroby s vyšší přidanou hodnotou, to znamená do tvorby možná menšího počtu, ale lépe placených pracovních míst a ty, kteří budou investovat do výzkumu a do vývoje, do spolupráce s vysokými školami a tak dále,“ řekl Radiožurnálu Špicar.

Že jsou investiční pobídky pro firmy důležité, dokazují i údaje společnosti CzechInvest. Jen během letošního prvního pololetí získalo od státu příslib pobídky více než čtyřicet projektů - a to v hodnotě přes šest miliard korun. Díky tomu by měly v budoucnu vzniknout další tisíce nových pracovních míst.

Právě pracovní trh je to, co firmy v poslední době trápí vůbec nejvíc. Dlouhodobě totiž nemůžou najít vhodné kandidáty. Nedostatek pracovníků na trhu si uvědomuje většina volebních stran. Každá taky nastolila určité řešení.

Výjimky v EET

Vítězné ANO chce například ve větší míře podpořit přijímání zahraniční pracovníků. Podle strany je nutné zrychlit celý systém pracovních povolení. S tím souhlasí i předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. Podle něj je nedostatek zaměstnanců největší bariérou růstu firem.

Airbnb chce začít stavět vlastní domy na pronájem. Firma doufá, že si tak zlepší reputaci

Číst článek

„Podporujeme to, aby se dnes zásadně zpružnil trh práce mimo jiné i prostřednictvím toho, že se umožní přijímat daleko rychleji zahraniční pracovníci. To není žádné riziko, žádný problém v tuto chvíli, protože samozřejmě oni tady nebudou na věčné časy, ale pouze na dobu určitou. V momentě, kdy by nastala taková situace, že by bylo příliš mnoho tuzemských pracovníků bez práce, tak se to samozřejmě okamžitě zastaví,“ vysvětlil Havlíček.

Hnutí ANO chce do hry vrátit například výjimky u elektronické evidence tržeb. Přestože lídr hnutí Andrej Babiš stál u zrodu celého systému, teď chce z povinnosti evidovat tržby vyjmout některé skupiny podnikatelů. Jde například o bufety na školách nebo občerstvovací stánky dětských zájmových kroužků.

EET by se mohly vyhnout taky veřejně prospěšné organizace s obratem do jednoho milionu korun ročně, které evidují tržby mimo prostor stále provozovny. A to v případě dopředu nahlášených akcí. Stejně tak by se povinnost vyhnula i prodeji vánočních kaprů.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme