Agentura S&P snížila rating Irska

Irsko se znovu ocitlo na šikmé ploše. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila jeho rating, a to jak u dlouhodobých, tak i u krátkodobých závazků. Agentura navíc oba ratingy zařadila do režimu pozorování s negativním výhledem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krize se v Dublinu projevuje na každém rohu

Krize se v Dublinu projevuje na každém rohu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Analytik agentury Standard & Poor's prohlásil, že nižší rating odráží názor odborníků agentury, že irská vláda bude muset na svá bedra vzít další náklady spojené s dodatečným pumpováním kapitálu do problematického bankovního systému Irska.

Analytici Standard & Poor's přitom očekávají, že irská vláda bude mít přístup ke společnému úvěrovému programu Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Snížení hlavního ratingu Irska ovlivní všechny irské státní instituce. Źádný státní subjekt totiž nemívá vyšší rating než země, ve které působí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomickou situaci Irska popsal ve Světě o druhé ekonom Pavel Mertlík

Adekvátně se proto snižuje také rating irského Národního úřadu pro správu aktiv nebo rating nezajištěných dluhopisů irských bank, za které ručí vláda.

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík ve Světě o druhé Rádia Česko označil snížení ratingu za nepřekvapivé. „Spíše je pozoruhodné, že k tomu došlo po té, co byly zveřejněny všechny negativní zprávy. Od ratingové agentury by člověk spíše očekával, že ona bude první, kdo upozorní na problém, nikoli ten, kdo ex post sníží rating.“

Pomoci má eurozóna a MMF

Irsko si bude peníze, které mu chybí, zajišťovat v eurozóně a u Mezinárodního měnového fondu, které v neděli požádalo o finanční pomoc. Přesná částka, kterou Irsko dostane, zatím není známá, mluví se ale o částce ve výši 80 až 90 miliard eur.

Výsledek jednání irské vlády s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií o poskytnutí zahraniční pomoci závisí na prosazení úspor na další čtyři roky, které dnes irská vláda představuje v parlamentu. Vláda musí někde najít 15 miliard eur a je jasné, že se nevyhne drastickým výdajovým škrtům a zvyšování daní.

Pavel Mertlík zdůraznil, že jakýkoli záchranný balíček vede k dalšímu propadu ekonomiky a krátkodobě situaci zhorší. „Zlepšení může nastat po stabilizování situace a zvýšení důvěry investorů.“ Podle jeho názoru se irská vlády snaží omezit možnost zvýšení daní. Osobně si myslím, že se tomu nemůže vyhnout.“

Milan Kopp, Michal Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme