Agentura S&P snížila rating Ukrajiny hlouběji do neinvestičního pásma. Může za to protahující se válka

Agentura S&P Global Ratings snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ukrajiny o jeden stupeň na CCC+, což značí značná rizika nesplácení. Důvodem je vojenský konflikt, který se protáhl více, než se původně předpokládalo. Výhled ratingu je negativní. To znamená, že se v nejbližších měsících může dále zhoršit.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky raketového útoku na Kramatorsk z 18. března 2022

Následky raketového útoku na Kramatorsk z 18. března 2022 | Foto: Ukrajinská národní policie | Zdroj: Reuters

Rating Ukrajiny je nyní na úrovni Argentiny nebo Mosambiku a jen pět bodů nad úrovní platební neschopnosti, upozornila agentura Bloomberg. Negativní výhled agentura vysvětlila tím, že rizika pro ekonomiku, veřejné finance a finanční stabilitu plynoucí z války mohou ohrozit schopnost vlády plnit své dluhové závazky.

Putin uvedl, že je připraven znovu jednat s Kyjevem o míru. Stále ale obviňuje Ukrajinu

Číst článek

„Značné poškození ukrajinské ekonomiky a schopnosti generovat daně způsobilo, že splácení státního dluhu je více závislé na mezinárodní finanční podpoře,“ uvedla S&P v prohlášení. Pokud bude konflikt pokračovat i v druhé polovině roku, očekává pokles reálného hrubého domácího produktu Ukrajiny o 40 procent.

Agentura Moody's Investors Service před týdnem snížila rating Ukrajiny na třetí nejnižší úroveň. Rovněž to odůvodnila riziky související s konfliktem, který se protáhl více než se očekávalo.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušenému subjektu půjčovat a na podmínky půjčky.

Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky. Pokud je rating ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů daného subjektu investovat velcí institucionální investoři, jako penzijní fondy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme