Agrární komora chce zachovat takzvanou 'zelenou naftu'

Na nutnosti zachování takzvané ‚zelené nafty‘, ze které stát zemědělcům vrací více než polovinu spotřební daně, se dnes shodli účastníci 20. sněmu Agrární komory v Olomouci. Její zrušení má přitom být v návrhu rozpočtu pro příští rok. Opatření by mělo státnímu rozpočtu ušetřit 1,6 miliardy korun ročně. Proti němu vystoupil na olomouckém zasedání i ministr zemědělství Petr Bendl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Označení pohonných hmot (Diesel)

Označení pohonných hmot (Diesel) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Já si myslím, že je to v danou chvíli jeden z účinných nástrojů zajišťování konkurenceschopnosti českého zemědělství. Podmínky ze strany Evropské unie vůči českým zemědělcům stále spravedlivé nejsou. Pokud by měla být zelená nafta jakýmkoliv způsobem zpochybňována, musíme najít jiný způsob, jak zemědělcům pomoci,“ uvedl ministr zemědělství.

Jedním z cílů českých zemědělců by měla být podle Agrární komory potravinová soběstačnost.

„Velmi silně tady zaznívá hlas o tom, že bychom se měli znovu vrátit k výrobě, znovu velmi naléhavě mluvit o obnovení alespoň minimální potravinové bezpečnosti, chcete-li soběstačnosti. V tomto roce bychom měli napřít síly k tomu, abychom co nejlépe uhájili české pozice při reformě společné zemědělské politiky. Reforma rozhodne o našich osudech na mnoho příštích let,“ řekl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Tomáš Minarčík, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme