Agrární komora očekává pokles cen vajec po Velikonocích

Za nepřiměřeně vysokou označili současnou cenu vajec účastníci 20. sněmu Agrární komory v Olomouci. Podle jejího prezidenta Jana Veleby neodpovídá zvýšení výrobních nákladů. Veleba proto očekává po Velikonocích snížení ceny vajec, i když ne na výši loňských cen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vejce

Vejce | Zdroj: Reuters

Za neodpovídající považuje cenu vajec i ředitel Ústavu zemědělské ekonomiky a informací Jan Šlajs.

„Myslíme, že došlo k zneužití faktoru růstu očekávání zvýšení cen v této komoditě. Vítáme snahu ministerstva zemědělství jednat s řetězci a tlačit na cenu tak, aby byla reálná. Ceny, které jsou v tuto chvíli, jsou nad reálnou očekávanou hodnotou, která by měla být,“ uvádí Šlajs.

Süddeutsche Zeitung píše o výletech českých zákazníků, kteří u sousedů nakupují levnější a v tuzemských obchodech nedostatková vejce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozdíly mezi cenami vajec v Česku a v Německu vysvětloval na Radiožurnálu agrární analytik Petr Havel

„Je to jen jeden z četných důkazů té skutečnosti, že pro nás je při nákupu potravin rozhodující cena. A když je někde levněji, jsme ochotni jet nakupovat i do zahraničí,“ říká agrární analytik Petr Havel.

„Nejdůležitějším důvodem je to, v České republice je vajec nedostatek, protože přísnější pravidla EU pro chov nosnic mimo jiné znamenají, že se nemohou vozit za hranice vajíčka takových chovatelů, kteří nesplňují tyto směrnice. Na český trh tak nejde zboží ze zahraničí a naši vlastní producenti náš trh nepokrývají,“ vysvětluje Havel a dodává:

„Naopak v Německu je vajíček dostatek proto, že tamní producenti svůj místní trh pokrývají a tím pádem tam nevzniká takové napětí mezi nabídkou a poptávkou. Proto je tam nižší cena.“

Situace na trhu podle analytika zneužívají všechny články řetězce. Jedná se ale o dočasný fenomén. Poptávka i podle Havla částečně opadne po Velikonocích:

„Navíc ti, kteří ještě nesplnili směrnice EU, to stihnou již v první polovině roku. Na trhu tak bude více vajec a cena poklesne.“

Tomáš Minarčík, Veronika Sedláčková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme