Agrární zahraniční obchod dosáhl loni historicky nejhoršího výsledku

Agrární zahraniční obchod Česka dosáhl za rok 2011 historicky nejhoršího výsledku. Schodek se meziročně prohloubil o 97 milionů korun na téměř 35 miliard. Vyplývá to z údajů Zemědělského svazu České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kravín v Šitbořicích na Břeclavsku

Kravín v Šitbořicích na Břeclavsku | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Zemědělských produktů a potravin se k nám loni dovezlo za rekordních 155,5 miliardy korun, což bylo o 15,5 miliardy víc než předloni. Historicky nejvyšší byl také vývoz, jehož hodnota přesáhla 120 miliard.

Zemědělský svaz upozorňuje, že rychleji než agrární vývozy dlouhodobě rostou agrární dovozy a to zejména masa, masných a mléčných výrobků. Záporné saldo ze zahraničního obchodu s masem se od roku 2000 zvětšilo 13krát a nejrychlejších temp nabralo po vstupu do EU. Pokud se trend nezmění, může podle svazu za pár let činit polovinu záporného agrárního salda ČR maso.

„Je třeba udělat vše pro zvýšení živočišné produkce a její uplatnění na trhu, neboť jakékoliv snížení produkce v ČR se na trhu hbitě vyrovná, jinými slovy o kolik snížíme produkci my, o to více se doveze k nám,“ uvádí předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha na internetových stránkách svazu.

Vláda a ministerstvo zemědělství musí podle něj využít všechny nástroje na podporu živočišné výroby. „A to včetně vyplacení národních doplňkových plateb TOP UP a maximálního využití národních podpor,“ uvádí Pýcha.

Vývoj českého agrárního obchodu (1993 - 2011)

Štěpánka Čechová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme