Agrobanka se zřejmě nevyhne konkurzu

Prohlášení konkurzu na majetek Agrobanky je zřejmě nevyhnutelné. Vyplývá to z usnesení mimořádné valné hromady Agrobanky. Podle dozorčí rady i likvidátora je banka předlužená a při dalším oddalování podání návrhu na konkurz hrozí likvidátorovi trestní postih. Podle některých odhadů by se mohlo stát, že do konkurzní podstaty bude zahrnuta i část GE Money Bank. Tento finanční ústav koupil část Agrobanky, soudy ale zatím transakci nezapsaly do obchodního rejstříku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Problémy se táhnou od roku 1996 - tehdy byla na Agrobanku ovládanou Motoinvestem uvalena nucená správa. Česká národní banka za guvernéra Tošovského pak v roce 1998 prodala zdravou část koncernu GE za 380 milionů korun. Do nově vzniklého bankovního domu vložila centrální banka 20 miliard korun.

Nezdravá část Agrobanky pak zůstala akcionářům kolem Motoinvestu. Ti kupní smlouvu o prodeji zdravé části americkému koncernu GE napadli žalobou u soudu. Proto do dnešního dne nebyl prodej zdravé části banky zapsán do obchodního rejstříku.

Z toho vychází spekulace, že po současném prohlášení konkurzu by se do konkurzní podstaty mohla dostat i část GE Money Bank. To ale označuje viceguvernér centrální banky Miroslav Singer za nereálné.

"Já si neumím představit, jak by mohla GE Money Bank skončit v konkurzní podstatě. Prostě naším názorem je, že se tak nestane. Za druhé musíme říct, a my jsme to řekli už minulý týden, že v souvislosti s potenciálním konkurzem Agrobanky nejsou žádným způsobem ohroženy vklady žádných vkladatelů ani zájmy klientů jakékoli banky, tedy ani GE Money Bank," uvedl Singer.

Podle dostupných informací se akcionáři Agrobanky snaží mimosoudně dohodnout s GE. Chtěli by získat 850 milionů korun. K dohodě ale zatím nedošlo.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme