Agrofert získal loni na dotacích téměř 1,8 miliardy korun, o 165 milionů méně než v roce 2017

Holding Agrofert, který v minulosti vložil premiér Andrej Babiš z hnutí ANO do svěřenského fondu, v loňském roce čerpal dotace za téměř 1,8 miliardy korun. Vyplývá to z konsolidované výroční zprávy, kterou holding zveřejnil. Oproti roku 2017 si tak v čerpání podpory pohoršil o zhruba 165 milionů korun. Prudce vzrostlo zadlužení holdingu - za jediný rok narostl dluh o více než 8 milard korun.

Praha (Aktualizováno: 17:58 14. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Holding Agrofert uložil premiér Andrej Babiš (ANO) v únoru 2017 do svěřenského fondu

Holding Agrofert uložil premiér Andrej Babiš (ANO) v únoru 2017 do svěřenského fondu | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nejvíce vzal dle výroční zprávy holding tradičně na přímých platbách, které jsou vypláceny dle zemědělské plochy nebo počtu zvířat. Na ty loni šlo přes 1,5 miliardy korun. Právě tyto dotace přitom oproti roku 2017 vzrostly, a to zhruba o 165 milionů korun.

Přehled dotací holdingu Agrofert z výroční zprávy za rok 2018. | Zdroj: Výroční zpráva Agrofert

Klesly naopak investiční dotace – které míří do rozvoje hmotného majetku. Loni jich vzal Agrofert za téměř 277 milionů korun. V předchozím roce to přitom bylo více než 600 milionů.

Právě investiční dotace jsou přitom v hledáčku unijních auditorů, kteří v Česku na začátku letošního roku prošetřovali možný střet zájmů Andreje Babiše. Kvůli šetření Evropská komise jejich proplácení dočasně pozastavila, ministerstvo financí tak přestalo do Bruselu posílat faktury Agrofertu. Ke konci června se přitom jednalo o projekty za více než 170 milionů, ty přitom už byly holdingu vyplacené ze státního rozpočtu.

Mezi tyto dotace patří například stomilionová podpora na stavbu toustové linky Penam pro Pekárnu Zelená Louka. I ta přitom patří mezi projekty, které byly zaplaceny ze státního rozpočtu, Brusel je ale zatím neproplatí, jak informoval server iROZHLAS.cz.

Přestože z unie nyní peníze na investiční projekty nejdou, většina českých institucí je vyplácí dál. Například ministerstvo průmyslu, které vyplácí většinu investičních dotací Agrofertu, preventivně vyplácet nepřestalo. K preventivní stopce naopak přistoupil Státní zemědělský intervenční fond, přes který je vyplácena zemědělská podpora.

Vzrostlo zadlužení

Zisk před zdaněním Agrofertu klesl loni o 559 milionů na 1,776 miliardy Kč. „Hlavním důvodem tohoto poklesu je zejména zhoršení hospodaření společností segmentu chemie a potravinářského segmentu koncernu Agrofert,“ zdůvodňuje vedení společnosti ve výroční zprávě. V potravinářském odvětví má být na vině především pokles výkonnosti německé pekárny skupiny Lieken.

‚V prospech pána Babiša.‘ Premiérův exkolega přišel s novelou, která by Agrofertu ušetřila miliony eur

Číst článek

Firma v minulém roce inkasovala od svých dceřiných firem dividendy 1,825 miliardy Kč, což bylo o 156 milionů meziročně méně.

Vedle toho výrazně vzrostlo zadlužení Agrofertu. Ke konci loňského roku již firemní holding dlužil bankám 43,9 miliardy korun. Za jediný rok tak narostl dluh o osm miliard, od konce roku 2015 se zvýšil téměř na dvojnásobek.

Agorfert si nově vzal úvěry například od Raiffeisenbank, Bank of Chine Hungary Close nebo Commerzbank AG. Výrazně přitom narostly především krátkodobé bankovní a jiné úvěry, které je třeba zaplatit v řádech několika měsíců. Na konci roku 2017 jich měl holding za 21,5 miliardy korun, na konci toho loňského už více než 32,7 miliardy korun.

Nárůst je přitom podle výroční zprávy způsoben zejména probíhajícími investicemi do dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku. V letošním roce přitom plánuje holding investice naopak omezit a naopak splatit některé úvěry. „V důsledku realizace významných investic a akvizic s cílem snižování úrovně úvěrů v koncernu je pro rok 2019 plánován nižší objem investice, jelikož se koncern zaměří zejména na splácení části úvěrů,“ stojí ve zprávě.

Podle serveru Euro.cz zadlužení roste na hodnoty, které už nejsou považovány za zdravé. Ke konci loňského roku již firemní holding dlužil bankám 43,9 miliardy korun. Za jediný rok tak narostl dluh o osm miliard, od konce roku 2015 se zvýšil téměř na dvojnásobek.

Tereza Čemusová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme