Penam za uplynulý rok zvýšil tržby na téměř čtyři miliardy korun. Propadl se ale do ztráty

Výrobce pečiva Penam, který patří do holdingu Agrofert a sídlí v Brně, loni zvýšil tržby o čtvrt miliardy na téměř čtyři miliardy korun. Propadl se do ztráty přes 94 milionů korun, provozní zisk však rostl na 172 milionů, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin. Firma vyjádření k finančním výsledkům zatím nevydala.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pekárna Zelená louka z holdingu Agrofert získala na stavbu linky na výrobu toastového chleba značky Penam z unijních peněz 100 milionů korun

Za minulý rok výrobce pečiva Penam zvýšil tržby na čtvrt miliardy korun, byl však ve ztrátě | Zdroj: Profimedia

Loni se Agrofertu podařilo po letech snah koupit konkurenční United Bakeries a letos podle požadavků antimonopolního úřadu prodal část pekáren začleněných do nové firmy PEK Group někdejšímu manažerovi United Bakeries Tomáši Vaňkovi.

Agrofert dostal zelenou ke koupi United Bakeries. Musí ale prodat jiné závody

Číst článek

Zisk se citelně snižoval už předloni, meziročně o 80 procent na 23 milionů, což ve zprávě vysvětloval předseda představenstva Jaroslav Kurčík obtížnou situací na silně konkurenčním trhu s pečivem.

Penam se snaží umisťovat stále nové výrobky, často podle výroční zprávy v souladu s trendem zdravé výživy.

Firma pokračuje v modernizaci mlýnských a pekařských provozů. Loni čerpala dotaci 5,5 milionu korun na nákup mlýnských technologií, o rok dřív to bylo přes šest milionů. S modernizací snižuje počet zaměstnanců, meziročně o 40 na 1800. Před pěti lety jich bylo ještě 1925.

Společnost vznikla v roce 1992, Agrofertu patří od roku 2004. Majitelem byl nejprve premiér Andrej Babiš (ANO), později firmu vložil do svěřenských fondů, podle různých odborných analýz je však stále hlavním beneficientem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme