Finanční správa zasahuje proti Airbnb. Data o pronajímatelích získala ‚analytickou činností‘

Finanční správa zahájila velký kontrolní zátah proti pronajímatelům přes Airbnb, zjistily to Hospodářské noviny. Ministerstvo financí nechce prozradit, jak úřad získal údaje o lidech, kteří nemovitosti v Česku pronajímají. Americká společnost Airbnb přitom identitu svých uživatelů tají a úřadům ji obvykle odmítá dát.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zátah je podle mluvčího ministerstva financí Filipa Běhala zaměřen na plnění daňových povinností pronajímatelů. Hospodářské noviny upozorňují, že daně z krátkodobého pronájmu bytů nebo domů zatím platili jen ti, kteří se dobrovolně přiznali.

Evropská komise: Airbnb porušuje spotřebitelská pravidla unie. Na úpravu má čas do konce srpna

Číst článek

Úřady totiž nevěděly, jak zjistit, kdo si díky platformě sdílené ekonomiky vydělává. Podle loňské vládní analýzy tak stát jen na zatajených pronájmech v Praze ročně přichází o víc než 460 milionů korun.

Generální finanční ředitelství tvrdí, že údaje o pronajímatelích získalo vlastní analytickou činností. Podle Hospodářských novin možná úřady spolupracují s irskou finanční správou, protože v Irsku má Airbnb evropskou centrálu.

Další možností je, že si správa vyžádala informace od České spořitelny. U té má podle deníku společnost Airbnb účet, ze kterého tuzemským pronajímatelům vyplácí peníze.

„Podle daňového řádu mají banky a podobné instituce povinnost na vyžádání správce daně poskytovat údaje o pohybu peněžních prostředků na účtech již od roku 2011,“ řekl mluvčí ministerstva financí Běhal. 

Třetí variantou je cesta přes americkou firmu, která se živí získáváním dat z databáze Airbnb a jejich přeprodejem.

První a zatím jedinou zemí, která uzavřela dohodu o hlášení pronájmů přímo s Airbnb, je Dánsko. Společnost automaticky posílá informace o příjmech majitelů nemovitostí dánským daňovým úřadům. Stejné řešení by mohly zavést i další státy. Podle Hospodářských novin ale Airbnb popírá, že by podobnou dohodu uzavřela s Českem.

Vendula Bartoňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme